Liderul de la Kremlin își construiește un nou buncăr

Vladimir Putin se pare că își construiește un nou buncăr, costul lucrărilor fiind estimat la 35 de milioane de ruble (430 de mii de dolari), informează Moscow Times. Decizia luată de liderul de la Kremlin vine în contextul atacurilor cu drone din ultima vreme de la Moscova.

Potrivit sursei citate, noul adăpost va fi amplasat în Spitalul Clinic Central de la Moscova și va putea găzdui până la 800 de persoane și-i va proteja pe cei dinăuntru de explozii. În plus, buncărul va oferi protecție la radiații, va avea atât spații principale, cât și auxiliare, mai multe intrări, un lift de marfă și o ieșire de urgență.

Buncărul va avea, de asemenea, un sistem complex de ventilație, care va purifica aerul și-i va proteja pe cei din interior de „arme gazoase de distrugere în masă”, aerosoli și alte produse asemănătoare.

Contractul pentru construirea buncărului a fost semnat în data de 24 mai, iar antreprenorul trebuie să elaboreze și să prezinte clientului spre aprobare un proiect de atribuire a proiectului în termen de 15 zile calendaristice. Termenul total de finalizare a lucrărilor în baza contractului este 20 decembrie 2023.

Rusia ar pregăti în secret sute de adăposturi

Publicația Bloomberg a relatat anterior că, în contextul războiului în din Ucraina, autoritățile ruse au demarat o amplă campanie secretă pentru pregătire a adăposturilor. Scopul acestei acțiuni a fost să asigure că facilitățile de apărare civilă sunt pregătite în eventualitatea unui „conflict extins”. Potrivit sursei citate, se pare că un număr de 900 de adăposturi au fost pregătite într-unul dintre districtele Moscovei.

În acest context, ministerul rus al Sănătății a solicitat tuturor spitalelor subordonate să pregătească adăposturi până la data de 2 noiembrie, iar ordinul în acest sens a fost emis la data de 20 octombrie, în ziua următoare semnării decretelor prezidențiale privind legea marțială în regiunile ocupate din Ucraina și în regiunile cu regimuri speciale din Rusia.

Amintim că, în dimineața zilei de marți, 30 mai, la Moscova a fost anunțat un atac masiv cu drone. Potrivit informațiilor furnizate de presa rusă, la raid au fost observate 32 de drone, dintre care 19 au fost doborâte. Cu toate acestea, Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat doar aproximativ 8 drone.