Autoritățile din Africa de Sud au anunțat că vor acorda imunitate diplomatică tuturor participanților la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor BRICS din iunie și la summitul șefilor de stat ai blocului comunitar din august, relatează Bloomberg.

„Acesta este standardul de acordare a imunității pe care îl facem pentru toate conferințele și summiturile internaționale organizate în Africa de Sud, indiferent de nivelul la care au loc evenimentele”, a spus ministerul.

O astfel de imunitate protejează participanții la astfel de evenimente de „jurisdicțiile țării gazdă”.

Va fi arestat?

Totodată, potrivit Bloomberg, Ministerul de Externe a mai precizat că „aceste imunități nu anulează niciun mandat de arestare care ar putea fi emis de nicio instanță internațională în legătură cu niciun participant la conferință”.

În perioada 1-2 iunie, la Cape Town va avea loc o reuniune a miniștrilor de externe ai țărilor membre BRICS, iar în Perioada 22-24 august va avea loc un summit al șefilor de stat ai blocului comunitar în Africa de Sud.

Acuzațiile celor de la CPI

În martie 2023, Curtea Penală Internațională, a cărei jurisdicție Rusia nu o recunoaște, a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin.

Ministerul rus de Externe, vorbind despre viitorul summit BRICS, și-a exprimat încrederea că „Republica Sud-Africană prietenoasă va organiza summitul, care este programat pentru luna august, la cel mai înalt nivel organizațional și va oferi o oportunitate pentru o activitate eficientă și eficientă a delegațiilor tuturor partenerilor BRICS la orice nivel”.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al președinției rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că formatul participării lui Putin la summitul BRICS nu a fost încă stabilit.

Se presupune că ministrul de externe Serghei Lavrov va lua parte la o reuniune a miniștrilor de externe brics la Cape Town în perioada 1-2 iunie și va discuta despre pregătirile pentru summitul celor cinci țări.

Presa a scris că Putin trebuie arestat

La începutul lunii mai, principalul cotidian sud-african, „Sunday Times”, a scris că autoritățile sud-africane încearcă să convingă Kremlinul să renunțe la ideea ca președintele Vladimir Putin să participe la summitul BRICS care va avea loc în Africa de Sud în această vară din cauza mandatului emis de CPI, pentru crime de război.

Punerea în aplicare a deciziilor CPI este obligatorie pentru țările semnatare ale Statutului de la Roma, printre care se numără și Africa de Sud.

Oficiali de rang înalt neidentificați au decla pentru publicația citată că Pretoria se află în discuții cu Moscova, oferindu-i lui Putin să participe la summitul BRICS prin legătură video. În caz contrar, autoritățile sud-africane vor trebui să îl plaseze pe președintele rus în arest, în baza hotărârii CPI.

„Nu avem nicio opțiune de a nu-l aresta pe Putin. Dacă vine aici, va trebui să-l arestăm”, a declarat pentru ziar un purtător de cuvânt al guvernului sud-african.