Replica Rusiei nu a întârziat după emiterea în martie a unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Comitetul de Anchetă al Rusiei a anunţat că a pus sub acuzare în absență un procuror şi un judecător de la Curtea Penală Internaţională, care a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, informează TASS.

Comitetul de Anchetă a deschis anterior un dosar penal împotriva procurorului Curţii Penale Internaţionale Karim Ahmad Khan, a judecătorilor de la Curtea Penală Internaţională Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala şi Sergio Gerardo Ugalde Godinez.

“Până acum, anchetele au strâns suficiente probe pentru a-i acuza in absentia pe procurorul de la Curtea Penală Internaţională Khan Karim Assad Ahmad şi pe judecătorul Curţii Penale Internaţionale Rosario Salvatore Aitala”, a precizat Comitetul.

Oficialii CPI sunt persoane căutate

Procurorul este acuzat în temeiul unor articole referitoare la urmărirea penală a unei persoane despre care se ştie că este nevinovată, precum şi pregătirea pentru un atac asupra unui reprezentant al un stat străin care se bucură de protecţie internaţională, pentru a complica relaţiile internaţionale.

Judecătorul este acuzat în baza unor articole referitoare la detenţie ilegală cu bună ştiinţă şi pregătire pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecţie internaţională, în scopul de a complica relaţiile internaţionale. Ambele persoane a fost trecute pe o listă a persoanelor căutate.

În 17 martie, Camera Preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandat de arestare a două persoane, în cadrul situaţiei din Ucraina: Vladimir Vladimirovici Putin şi Maria Alekseievna Lvova-Belova, aceasta din urmă comisarul prezidenţial însărcinat cu drepturile copilului în Rusia.

Putin a fost condamnat în aprilie

În cursul lunii aprilie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

Mandatele de arestare pentru președintele Putin și pentru Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copiilor al președintelui Rusiei, au fost emise la 17 martie 2023. Ambii sunt suspectați de presupusele crime de război pentru deportarea ilegală și transferarea copiilor ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

În timpul dezbaterii plenare, eurodeputații au examinat îndeaproape problema siguranței copiilor ucraineni, în contextul diverselor rapoarte care estimează că mii dintre aceștia ar fi putut fi răpiți sau transferați în Rusia după începerea războiului de agresiune al Moscovei împotriva Ucrainei.