Rusaliile 2019. Ce nu ai voie să faci duminică și luni. Este interzis să te cerți fiindcă vei fi luat din Rusalii.

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt, relatează News.ro.

În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

Rusaliile 2019. Ce nu ai voie să faci duminică și luni. Este interzis să te cerți fiindcă vei fi luat din Rusalii. Duminica Rusaliilor face trimitere la „limbile ca de foc” care s-au pogorât peste Apostoli, acestea fiind închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, ce sunt aduse de credincioşi la biserică, pentru a fi sfinţite. După slujbă, acestea sunt luate acasă și se așază la icoane şi la uşi, pentru a-i feri pe cei ai casei de spiritele rele, dar și de fulgere și de grindină.

De asemenea, în Duminica Rusaliilor, preotul şi enoriașii din comunitate merg pe câmp şi săvârşesc sfeștania – sfinţirea mică a apei. Cu aghiazma aceea se stropesc apoi semănăturile câmpului, atât de către preot, cât şi de către fiecare credincios în parte.

Superstiții de Rusalii

  • În ziua de Rusalii, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare frunze de nuc sau de tei sfințite la biserică, pentru a nu fi luați din Rusalii’ sau pociți de către Ielele neiertătoare.
  • De Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.
  • În zilele de Rusalii nu e bine să te cerţi, fiindcă vei fi „luat din Rusalii”.
  • De Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și te pot pedepsi.
  • De Rusalii nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece, conform miturilor populare, te poți întâlni cu spiritele rele.
  • Cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinstește și prețuiește cum se cuvine această sărbătoare extrem de importantă a creștinătății.

Tradiții de Rusalii
Rusaliile 2019. Ce nu ai voie să faci duminică și luni. Este interzis să te cerți fiindcă vei fi luat din Rusalii.

În Ziua de Rusalii se respectă și o mulțime de tradiții. Printre acestea, și obiceiul numit udatul nevestelor’, care se practică în Ardeal. Se spune că femeile trebuie stropite cu apă, pentru a fi sănătoase și frumoase în tot restul anului.

Un alt obicei specific Rusaliilor care se întâlnește tot în Ardeal poartă numele de Împănatul boului’. O procesiune de credincioși defilează pe ulițele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul trebuie să-l sfințească atunci când alaiul ajunge în fața bisericii, după care va îi va cinsti pe cei prezenți cu băutură. După aceea, boul va fi eliberat, iar o tânără va trebui să-l stăpânească, iar apoi să ocolească o masă de trei ori. Conform tradiției, acea fată se va căsători în anul următor.

În Oltenia, de exemplu, cel mai popular obicei este Dansul Călușarilor. Acesta este considerat a fi un joc tămăduitor, aducător de noroc și de sănătate. În a doua zi de Rusalii, călușarii, grupați în cete de câte 7-8, pornesc să colinde din casă în casă, pentru a alunga spiritele rele. Gazdele îi întâmpină cu pelin, frunze de nuc, apă și sare, usturoi și, uneori, chiar și bani.

Rusaliile 2019. Ce nu ai voie să faci duminică și luni. Este interzis să te cerți fiindcă vei fi luat din Rusalii.