Liderii din Balcanii de Vest au discutat, duminică, în Macedonia de Nord, măsuri concrete pentru a avansa în proiectul lor comun de creare a unei pieţei regionale, după ce Uniunea Europeană a refuzat să deschidă negocierile de aderare cu Skopje şi Tirana. Reuniunea, desfăşurată pe malul lacului Ohrid, înscris în Patrimoniul UNESCO, a fost a doua întâlnire de acest fel între premierul albanez Edi Rama, omologul său macedonean Zoran Zaev şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Iniţiativa este menită să promoveze o regrupare a ţărilor din această regiune fragilă şi divizată, prin instituirea până în 2021 a liberei circulaţii a mărfurilor şi a persoanelor, în timp ce UE a decis în octombrie, la impulsul Franţei, să închidă deocamdată uşa negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania.

„Nu trebuie să ne temem de propria umbră, ci să facem ceva pentru noi înşine”, a declarat presei preşedintele sârb, dând asigurări că „nimic mai bun nu a fost inventat de 30 de ani în Balcani”. „Cu toţii vrem să facem parte din UE”, dar „aceasta depinde de ei”.

În timp ce Bosnia şi Muntenegru au trimis reprezentanţi la Ohrid, Kosovo, fostă provincie sârbă populată majoritar de albanezi, care se presupunea că va fi şi ea asociată acestei iniţiative, nu a participat la reuniune. „Viziunea Kosovo este aderarea la UE şi la NATO”, nu o „iniţiativă regională”, care „nu are sens atâta timp cât Serbia şi Bosnia nu-i recunosc independenţa”, a declarat pe Twitter preşedintele său, Hashim Thaci.

Problema Kosovo, căreia Belgradul refuză să-i recunoască independenţa proclamată în 2008 şi susţinută de majoritatea ţărilor occidentale, rămâne subiectul cel mai sensibil al regiunii. Din cauza ostilităţii entităţii sale sârbe, nici Bosnia nu recunoaşte Kosovo ca ţară. Edi Rama a deplâns poziţia Pristinei. „Este şi în interesul Kosovo, al cetăţenilor săi şi al pieţei ca frontiera dintre Kosovo şi Serbia să fie suprimată”, în ciuda absenţei unei soluţii între Belgrad şi fosta sa provincie, a spus el.

Între timp, Belgradul, Tirana şi Skopje au convenit asupra principiului unui permis de muncă unic, care să le permită resortisanţilor lor să lucreze oriunde în cele trei ţări şi posibilitatea de a călători pe teritoriul lor cu o simplă carte de identitate. De asemenea, a fost discutat un „mini Schengen” care ar facilita tranzitul gratuit al vizitatorilor străini în interiorul graniţelor. În acelaşi timp, cele trei ţări au decis să faciliteze procedurile vamale şi controalele fitosanitare la frontiere pentru a accelera trecerea camioanelor.

Următoarea întâlnire este programată la 21 decembrie la Durres, în Albania.