Creșterile de prețuri la energie au făcut numeroase victime. Pe de o parte, consumatorii s-au trezit cu facturi uriașe,  atât la energie electrică, dar mai ales la gaze. Statul a implementat deja o schemă de plafonare a prețului și de compensare, în cazul încadrării într-un anumit prag de consum.

Vineri, ministerul Energiei a venit cu o nouă schemă, mai extinsă, prin care să ajute mai mult consumatorii casnici și să includă acum și firmele. Pe de altă parte, producători precum Azomureș și Alro Slatina, consumatori intensivi de gaze, au anunțat deja reduceri de producție, în contextul în care nu găsesc gaze la prețuri acceptabile. Și business-urile mici spun că le afectează scumpirile la energie și că le vor transmite ulterior în prețuri.

Pe de altă parte, scumpirile la energie au fost motiv de bucurie pentru unele companii, în special producătorii și furnizorii din România.

Profituri uriașe în urma crizei energetice

Potrivit datelor obținute de Economedia, anul 2021 a fost unul profitabil pentru aceste companii, cu creșteri de profituri de peste 100-150%, în unele cazuri. Iar unele din aceste firme sunt companii de stat, deci o mare parte din profitul lor va merge la stat, sub formă de dividende

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de profil, a realizat un profit brut (înainte de taxe) de invidiat de 3,71 miliarde de lei până la finalul lunii septembrie 2021, arată datele obținute de Economedia. Acesta este în creștere cu 121% față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la 1,67 miliarde lei. Spre comparație, înainte de pandemie, în 2019, Hidroelectrica a raportat un profit net de 1,3 miliarde lei la nouă luni.

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, a realizat un profit impozabil de 1,1 miliarde lei în ianuarie-septembrie 2021, cu 21% mai mare față de cele 909 milioane de lei înregistrate cu un an înainte. Romgaz a revenit, așadar, la profitul de dinainte de pandemie, în primele nouă luni din 2019 raportând un profit de 1,18 miliarde lei.

Și austriecii de la OMV Petrom, al doilea cel mai mare producător de gaze, au raportat o creștere de 99% a profitului impozabil, la 1,54 miliarde lei, de la 775 miliarde lei cu un an înainte. OMV nu a ajuns încă la rezultate din 2019, însă, în primele nouă luni din acest an raportând un profit net de 2,7 miliarde lei.

Furnizorul independent Tinmar Energy, controlat de antreprenorul român Augustin Oancea, a raportat o creștere de 166% a profitului, la 235 milioane lei, în primele nouă luni ale anului trecut.

Un profit mare a raportat și furnizorul Engie România, de 370,2 milioane lei, după o creștere de 36%.

RCS & RDS SA, ca furnizor, prin DIGI Energy, a raportat un profit de 208 milioane de lei.

Enel Energie SA a raportat un profit de 128,5 milioane lei (creștere de 24%), iar Enel Energie Muntenia a raportat un rezultat de 87,39 milioane lei (creștere de 47%).

UPDATE

Reacţia Enel România: Cifrele legate de profiturile Enel Energie și Enel Energie Muntenia menționate în articol sunt incorecte atât din punct de vedere al valorii, cât si al evoluției lor pentru primele 9 luni ale anului 2021 în comparaţie cu primele 9 luni ale anului 2020.

Începând cu a doua jumătate a anului 2021, activitatea de furnizare a celor două companii din cadrul Enel în Romania a fost afectată semnificativ de creșterea prețurilor la energie și la gaze naturale pe piețele en-gros și de cantitățile scăzute de energie disponibile pentru achiziție.