Într-o postare pe pagina personală de Facebook, deputatul USR PLUS Cristina Prună anunță că aproape un milion de români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie 2021.

Totodată, ea a subliniat faptul că acest număr reprezintă peste 16% din totalul numărului de angajați din economia țării.

„918.270 români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie 2021. Această cifră este una alarmantă mai ales din punct de vedere economic. Acesta este echivalentul a peste 16% din totalul numărului de angajaţi din economia românească (peste 5,6 milioane la finalul lunii iunie 2021)”, a scris deputatul USR PLUS Cristina Prună, pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește motivele românilor, deputatul USR susține că lipsa locurilor de muncă bine plătite este unul dintre principalele motive invocate constant de cei care aleg calea emigrării. Mai exact, o bună parte din români rămân cu un salariu lunar de nici 1.400 de lei pe lună după ce își plătesc taxele.

„În România, 1,6 milioane de salariaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, din care statul încasează aproape jumătate. Practic, românul munceşte ca să fie tot sărac, rămânând cu doar 1.386 lei în mână” a afirmat Cristina Prună.

Economia țării ar putea fi afectată

În acest context, deputatul USR PLUS trage un semnal de alarmă. Cristina Prună susține că deși acum nu se resimte, această criză majoră de personal va avea efecte majore asupra economiei româneşti.

Ea a mai vorbit și despre o primă soluție care poate diminua numărul românilor care pleacă în străinătate în căutarea unui loc mai bine plătit care ”este propunerea noastră, regăsită şi în programul de guvernare al coaliţiei: „Zero Taxe pe Salariul Minim, adică scutirea echivalentului salariului minim (primilor 2.300 de lei din salariu) de taxe”.

Deputatul USR susține că modelul nu este unul nou, el fiind bine cunoscut în economiile europene. Este vorba despre un plafon minim de impozitare, care în Marea Britanie spre exemplu este de 12.000 de lire sterline.

Acești bani merg în buzunarul angajatului, iar abia când salariu depășește această sumă este impozitat. Ea a mai adăugat că această măsură ar putea stimula economia țării și totodată ar putea atrage investiții în România, încurajându-i pe cetățenii țării să nu mai emigreze și să se reintegreze în piața muncii.

„Modelul nu este nou pentru economiile europene. Stabilirea unui plafon minim de impozitare a muncii există inclusiv în Marea Britanie, unde valoarea acestuia este de 12.000 lire sterline. Statul britanic consideră că această sumă trebuie să meargă în buzunarul angajatului şi abia ceea ce depăşeşte această sumă este impozitat.

Această măsură va stimula economia în direcţia atragerii de investiţii în România şi îi va încuraja pe cei aflaţi în inactivitate, şi care poate se gândeau să emigreze, să se integreze în piaţa muncii. (…) Îmi doresc ca împreună cu partenerii noştri de la guvernare să demarăm implementarea acestei măsuri de la începutul anului 2022, într-un prim domeniu, aşa cum am promis celor care ne-au votat”, a adăugat aceasta.