Sute de mii de români sunt în pericol. Brexitul îi va lovi dur la buzunare. Conservatorii britanici vor să reducă pragul salarial pentru muncitorii migranți, de la 30.000 la 20.000 de lire sterline, pentru a evita un deficit major după Brexit, anunță presa britanică.

O coaliție de grupuri de interese, între care Consorțiul Retailerilor Britanici, i-au solicitat lui Boris Johnson și Jeremy Hunt să stabilească un set de reguli care să guverneze regimul lucrătorilor din străinătate. În cadrul unei campanii care se desfășoară sub deviza #FullStrength, grupurile îi cer viitorului premier să extindă viza temporară de lucru pentru migranți de la un an la doi ani.

Se vor și schimbări care ar facilita firmelor „importul” de talente necesare dezvoltării afacerilor. Extinderea vizelor post-studii la doi ani pentru studenții străini ar fi una din cele mai importante solicitări.

Campania este un răspuns la viziunea guvernanților în privința unui nou regim al imigrației care ar fi aplicat după Brexit. Autoritățile din domeniul migrației recomandă să nu fie făcute modificări în sensul reducerii pragului salarial pentru migranți pentru că asta ar afecta foarte grav afaceri din domeniul agricol. Astfel, fermele legumicole ar fi puse în situația de a nu-și mai găsi lucrători sezonieri, care vin, de regulă, din România și Bulgaria, conform skynews.com.

În timpul cursei pentru șefia conservatorilor, Jeremy Hunt a spus că vrea să revizuiască venitul minim de 30.000 de lire sterline pentru migranți și să îl reducă, în timp ce mesajul campaniei #FullStrength spune că „țara noastră are nevoie de un sistem de management al imigrației corect, pentru a încuraja talentele de care economia noastră are nevoie”.