Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, profesor doctor Șerban Bubenek susține că că pneumonia este principala cauză de deces în urma infectării cu noul coronavirus.

Potrivit acestuia, această pneumonie poate evolua spre insuficiență respiratorie. Totodată, acesta mai precizează că la pacienții cu COVID-19, tratați în secțiile ATI, a fost observată și o altă complicație, insuficiența renală.

„O afecțiune extrem de complicată, o afecțiune sistemică, care lezează în mod primar de endoteliul vascular și, în lipsa unui management terapeutic precoce adecvat și individualizat, poate duce la pneumonie COVID-19 și sindrom de detresă respiratorie a adultului, acești pacienți putând dezvolta ulterior și alte insuficiențe organice, și pot deceda chiar dacă nu sunt vârstnici și nu au avut alte comorbidități importante anterior”, a spus Șerban Bubenek, pentru Rador.

Cine sunt cei mai afectați

Doctorul a mai vorbit și despre pacienții care reacționează diferit în fața virusului.

„Leziunile pentru care pacientul trebuie transferat din orice secție în care este îngrijit anterior într-o secție de terapie intensivă apar preponderent la o categorie de pacienți care prezintă valori crescute ale markerilor de inflamație”, a mai spus acesta.