Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cere explicaţii premierului landului federal german Renania de Nord-Vestfalia, care a declarat că românii sunt o sursă a focarului de coronavirus identificat la abatorul din Rheda-Wiedenbruck al procesatorului de carne Tonnies.

MAE precizează într-un comunicat că referirile făcute în acest context „ar putea aduce un prejudiciu de imagine lucrătorilor români din Germania”.

Ambasada Germaniei a fost contactată

Astfel, arată ministerul român, a fost contactată Ambasada Germaniei la Bucureşti „pentru a semnala modul în care au fost percepute aceste declaraţii neclare, care lăsau o marjă de interpretare, în sensul că lucrătorii români şi bulgari ar fi la originea acestui nou focar de coronavirus, şi pentru a solicita clarificarea, inclusiv publică, a declaraţiilor menţionate”.

Totodată, potrivit MAE, Ambasada României la Berlin a adresat o scrisoare oficială premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet, prin care a fost solicitată clarificarea declaraţiilor sale.

Muncitorii români nu sunt considerați vinovați

MAE precizează că pe fondul acestor evoluţii, Ralph Brinkhaus, deputat din landul Renania de Nord-Vestfalia şi preşedinte al grupului parlamentar CDU/CSU din Parlamentul federal german, a contactat Ambasada României la Berlin pentru a transmite că muncitorii români nu sunt consideraţi în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus.