Și totuși, astăzi, România alege. Este cel mai important scrutin din ultimii ani. Chiar dacă am mai fost chemați chiar acum trei luni la urne, alegerile parlamentare sunt cu totul altceva față de localele din luna septembrie.

România, trezeste-te!

Ne alegem senatorii și deputații pentru următorii patru ani. Vorbim despre Parlamentul României, adevărata putere din statul român, cea care va da și Guvernul. Care este însă marele pericol al acestui scrutin? Păi, exemplul negativ și de neurmat s-a întâmplat în urmă cu fix patru ani.

După un an de guvernare dezastru al așa-zisului tehnocrat, Dacian Cioloș, Liviu Dragnea s-a distrat pur și simplu. PSD și fostul aliat, ALDE au strâns aproape 50% din voturile românilor prezenți la vot. Atenție! Cei prezenți la vot. O prezență extrem de scăzută. Asta se poate întâmpla și astăzi, o prezență scăzută la vot care ne poate băga din nou elefanții în Parlament.

După toate sondajele de opinie, mai mult sau mai puțin părtinitoare, PNL și PSD vor fi braț la braț, departajate de doar două sau trei procente. Care este însă lovitura care ne poate ține alți patru ani în beznă? O prezență scăzută la vot datorată fricii de contaminare, dar și vremii, din ce în ce mai geroase, ne poate aduce în Parlament un așa zis partid ecologist, PER, pe care de unde să-l ghicim? Păi e atât de simplu.

Pesediștii care nu au mai avut loc pe listele lui Marcel Ciolacu sau ecologizat sau “igienizat” peste noapte. Șerban Nicolae sau Liviu Pleșoianu sunt doar două nume de nerostit.

Practic, am avea un PSD cu scor decent, în jurul cifrei de 30%, asezonat cu Pro România și PER. Asta dacă ar intra PSD 2 și PSD 3 în Parlament.

De partea cealaltă, și în Dreapta pericolele par mari și frisoanele sunt date de USR. Partid care “lovește crunt” cu doar câteva zile înaintea alegerilor. La ce s-au gândit băieții pe stil nou când țara arde, în plină pandemie și în plină campanie? Sau haideți să nu vorbim de pandemie pentru că săptămâna aceasta este mai mult despre politică. Cei care vor să salveze România, dar nu știu dacă sunt de Stânga sau de Dreapta, sau nu vor să recunoască, au comandat un sondaj.

Ce-i interesează pe Barna și compania? USR-PLUS a comandat un sondaj de opinie în care întreba, printre altele, cum s-ar simți repondenții dacă fiul ori fiica s-ar căsători cu un membru sau simpatizant PSD sau PNL “Drăguț” nu? Ar fi amuzant dacă nu ar fi lipsit de sens, prostesc, grotesc și mai puteți adăuga aici mai multe epitete. Deci ei vor să conducă România? Cam asta făcea USR PLUS, cu Dacian Cioloș și Dan Barna la timonă în ziua în care Nicușor Dan își anunța susținerea în alegeri pentru PNL.

Logică mișcarea actualului Primar General în contextul în care PNL a fost primul partid care a spus clar și răspicat că-l va susține la locale. USR nu mai putea de dragul lui Nicușor. După ce l-au îndepărtat într-un mod inexplicabil și scandalos din partid în urmă cu doi ani, acum s-au văzut nevoiți să-l susțină, decorativ, la locale. A fost o susținere de ochii lumii pentru că altfel s-ar fi umplut de penibil. Liberalii și Ludovic Orban au făcut o campanie susținută pentru actualul primar, iar acum acesta le-a întors serviciul.

USR a rămas din nou în urmă și nu a reușit să-și valorifice omul care a câștigat o bătălie cruntă în București. Barna a dovedit din nou ce fel de politician e. Bine, după ce te bate Viorica Dăncilă la prezindențiale, la tine acasă, în Sibiu, ai putea să te lași. Atenție! PSD a fost și este ca și inexistent în Sibiu.

Practic, aceste alegeri se vor decide la  doar câteva procente, iar PNL ar avea o nevoie imensă ca PMP să ia procent de trecere. Cum liberalii au anunțat deja că Justiția, Munca, Finanțele sau Apărarea sunt ministere nenegociabile cam știm la ce să ne așteptăm de la comportamentul USR în viitoarele negocieri. Practic, ei ar vrea funcții cheie în condițiile în care cele mai optimiste cifre pentru ei ar fi 15%.

Acesta este un alt motiv pentru care nu ar trebui să transformăm ziua de duminică 6 decembrie, zi de mare Sărbătoare, Sfântul Nicolae, în Duminica Orbului. Atunci, în negura lui 1990, Ion Iliescu s-a autoproclamat președinte și conducător suprem cu procente mai mult decât indecente. Haideți să ducem, în sfârșit, România pe un drum decent.

Suntem în luna morții, în luna neagră pentru țara noastră. În urmă cu mai bine de trei decenii, ne plângeam eroii care nu-și doreau decât libertate. Acum o avem, dar trebuie să o și folosim. Nepăsarea și absența nu duc decât la alți elefanți pe care, cu siguranță, nu îi mai putem căra alți patru ani.

Și nu există turul 2, de recurs în stradă nici nu mai poate fi vorba. Trecem printr-o pandemie teribilă care ne fură apropiați sau conaționali în fiecare zi. Ar trebui să folosim masca, dezinfectantul, mintea și brațul pentru a judeca și pune ștampila cum trebuie. Am ratat de prea multe ori ocazia și de prea multe ori am spus că merge și așa.

Nu mai căutați sfinții în politică. Ei nu există. Ultimii sfinți, cei din calendarele noi, au plecat dintre noi răpuși de gloanțe în decembrie 1989.  Politicienii sunt mai buni, mai proști, hoți sau cinstiți, mediocri sau penali sau șmecherași. Depinde de voi să-i găsiți pe cei care vreți să vă reprezinte. Absenteismul nu e o soluție. Singura soluție este să folosim ștampila rațional și apoi să așteptăm rezultatul alegerii noastre.