România șterge pe jos cu Viktor Orban

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a exprimat vineri aprecierea pentru sprijinul Ungariei în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.

Cu toate acestea, Boc a subliniat că politicienii unguri, „calcă în străchini” uneori prin afișarea publică alături de liderul rus Vladimir Putin.

Emil Boc a mai spus, referitor la Viktor Orban, că este greu să decizi în UE când stai la masă cu Putin.

„Apreciem din curtoazie susținerea, cine poate refuza susținerea unui stat membru al Uniunii Europene. Foarte bine, bine venit, dar acolo sunt mai multe necunoscute. Hai să vedem cum va arăta președinția Ungariei în ședința Consiliului Uniunii Europene. Când stai la masă cu Putin e cam greu să decizi în Uniunea Europeană, după părerea mea, așa îmi zice mie instinctul. Nu prea poți să fii și cu Putin și cu Bruxelles-ul, e cam greu, e cam greu”, a declarat Emil Boc într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Ziua de Cluj.

Austria, singurul stat membru care nu susține România

Boc consideră că aceasta este o problemă pe care trebuie să o rezolve UE. El a reamintit că, dintre toate statele membre, doar Austria se opune aderării României la Schengen.

Primarul Cluj-Napoca a subliniat că susține sprijinul Ungariei pentru aderarea României la Schengen.

Totuși, a adăugat că relațiile și poziționarea politică a Ungariei pot fi un factor de analiză. De aceea, trebuie să fie luate în considerare de către UE.

”Uniunea Europeană are de rezolvat o mare problemă anul viitor, când urmează preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene care este asumată de Ungaria (…) Ungaria este o ţară demnă, responsabilă, un popor minunat, dar uneori liderii lor mai calcă în străchini”, arată Emil Boc.

El și-a continuat mesajul și a precizat ”Când un asemenea lider îţi calcă în străchini şi te afişezi public, pe mapamond, cu un alt lider care e de altă tabără, cu alte opţiuni, cu alte viziuni, care, repet, are o altă abordare asupra vieţii în Europa, trebuie să-ţi dea de gândit ce faci. E chestiunea aceasta că nu poţi fi şi în cărută şi pe jos, cum se spune în România”.

emil boc
SURSA FOTO: Facebook/Emil Boc

Ungaria vrea România în Schengen

Anterior, ministrul ungar de Externe, aflat la a șasea ediție a Romanian Gas International Conference (RIGC) 2023, a declarat că România va primi tot sprijinul în aderarea la Schengen.

Peter Szijjarto a spus: ”Absolut! Este în interesul nostru național. (…) Revenind, absolut!

Este în interesul nostru național și o să facem tot ce ne stă în putere, și o să acordăm întregul nostru sprijin României, pentru a deveni membru al spațiului Schengen”.

Tot atunci, el a mai spus că intrarea României în Schengen reprezintă un interes și pentru Ungaria.