România sprijină R. Moldova în procesul de aderare la UE

Marți, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut o întâlnire cu Ina Coșeru, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Nicolae Ciucă a subliniat dorința de a menține un dialog aprofundat și constant, reflectând asupra relațiilor excelente de cooperare dintre România și Republica Moldova, inclusiv la nivel parlamentar.

Oficialul român și-a exprimat încrederea deplină în eforturile președintelui Maia Sandu, ale Guvernului și Parlamentului din Republica Moldova pentru a atinge obiectivele de reformă și dezvoltare și pentru a consolida statutul țării ca partener de încredere pe plan european și internațional.

Ciucă a menționat că România își continuă dialogul aprofundat cu Republica Moldova pentru a oferi Chișinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

El a subliniat importanța combaterii dezinformării și a manipulărilor ce vor apărea în spațiul public până la 20 octombrie. La această dată vor avea loc atât alegerile prezidențiale, cât și referendumul pentru integrarea europeană, potrivit comunicatului.

„România continuă dialogul aprofundat cu Republica Moldova, pentru a acorda Chişinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Este obligatorie combaterea dezinformărilor şi a manipulărilor care vor fi plasate în spaţiul public până în 20 octombrie, când peste Prut vor avea loc alegerile prezidenţiale, simultan cu referendumul pentru integrare europeană”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciuca
SURSA FOTO: Senat.ro

Securitatea Republicii Moldova este o prioritate majoră

Președintele Senatului a subliniat gestionarea profesionistă a recentelor provocări de destabilizare de către autoritățile de la Chișinău. El a evidențiat că securitatea Republicii Moldova este o prioritate majoră pentru România. De asemenea, ea este importantă în contextul regional, fiind strâns legată de stabilitatea Ucrainei.

Nicolae Ciucă a asigurat-o pe interlocutoarea sa că România va continua să sprijine Republica Moldova în consolidarea rezilienței.

Fostul prim-ministru a precizat că țara va furniza asistență complexă, transfer de expertiză și formare în diverse domenii, inclusiv:

  • securitate cibernetică
  • gestionarea situațiilor de urgență
  • prevenirea și combaterea traficului de arme și a corupției

Președintele Senatului a mai vorbit marți, 18 iunie, și despre fenomenul traficului de copii. Din păcate, acesta evoluează, arată fostul premier. De aceea, este necesară cooperarea multisectorială.