LIVE TEXT

Indimenticabil, colosal, uluitor! Cuvintele sunt mici pentru a ilustra frumusețea fotbalului prestat de către România pe Allianz Arena, închizând gura tuturor celor care nu au avut încredere în această generație. Tricolorii noștri au reușit să stârnească din nou emoție ca în vremurile noastre bune, în fața unui adversar de mare calitate și cu cota excelentă pe continent.

Am reușit să atragem din nou atenția și să arătăm Europei și lumii că România are fotbaliști de mare valoare. Din păcate, pentru ei, elevii lui Rebrov nu au putut aduce un zâmbet pe fețele ucrainenilor lor, greu încercați de războiul pe care îl poartă contra cotropitorilor ruși. Slavă Ucraina! Mulțumim, România!

Min. 90+5. Fluier final! Victorieeee! România câștigă primul meci al grupei E de la Euro, se instalează pe primul loc și se gândește deja la calificarea în optimi.

Min. 90+4: Ocazie Ucraina! Mudryk a șutat puternic, dar Niță a respins mingea

Min. 84: Ocazie Ucraina! Mudryk a avansat în flancul stâng și a șutat periculos puțin peste poarta lui Niță.

Min. 80: Ocazie Ucraina! Din nou Niță prinde o minge grea la rădăcina barei, după un corner al ucrainenilor și menține intactă poarta noastră.

Min. 77: Ocazie mare Ucraina! Sudakov sutează de la marginea careului nostru, minge grea pentru Niță care reține în doi timpi.

Min. 68: Ocazie România! Stanciu a executat o lovitură liberă din flancul stâng, dar mingea s-a lovit de plasa laterală a porții lui Lunin.

Min. 65: Ocazie Ucraina! Drăgușin a respins balonul în centrul careului, dar Yarmolenko a șutat mult peste poartă.

Min. 57: GOOOOL! GOOOOL! GOOOL! De 3 ori gol pentru România!! Dennis Man a centrat în fața careului mic, iar Drăguș a băgat mingea în plasă! Meci incredibil făcut de tricolorii lui Iordănescu!

Min. 55: Ocazie uriașă România! Rațiu a șutat din interiorul careului mic, dar Lunin a respins cu dificultate în corner!

Min. 53: GOOOOL! GOOOL România! Acțiune prelungită de atac a românilor, după o greșeală a mijlocașilor ucraineni, Dennis Man îi pasează lui Răzvan Marin, care șutează pe jos, plasat, lângă bară, fără șanse pentru Lunin.

Min. 46 A început repriza a doua, iar Florin Coman încearcă poarta ucrainenilor din lateralul careului de 16 metri, dar balonul se scurge puțin pe lângă poartă.

Min 45. România intră în avantaj la cabine, după eurogolul marcat de Nicușor Stanciu. Va fi pauza 15 minute

Min. 36: Fază periculoasă Ucraina! Mudryk a centrat în careu din flancul stâng, dar Drăgușin a respins mingea în corner.

Min. 39: Ocazie uriașă România! Stanciu a centrat din corner, dar mingea s-a lovit de bara transversală.

Min. 38: Ocazie România! Man a șutat puternic, dar mingea s-a dus puțin pe lângă poartă.

min 30 – GOOOOOOOOL! GOOOOL! România preia conducerea după un șut de la 19 metri al lui Nicolae Stanciu imparabil, direct în vinclu!!! Avem 1-0!

Min. 27 – Tricolorii au primul corner care rămâne însă fără rezultat.

Min. 22: Ocazie Ucraina! Dovbyk a tras peste poartă de la 20 de metri.

Min. 8 – Florinel Coman încearcă un șut de la marginea careului de 16 metri dar portarul Lunin reține.

Min. 1 – A început meciul!

Spectacol la Munchen: Debut emoționant pentru Ucraina la EURO 2024

Fanii echipei naționale a României, cunoscuți sub numele de „tricolori”, aduc un spectacol vibrant pe străzile din Munchen, la EURO 2024. O mare de galben împânzește capitalele Bavariei.

Serghei Rebrov, antrenorul echipei naționale a Ucrainei, a subliniat că meciul împotriva României, care reprezintă debutul naționalei sale la EURO 2024, este un moment „încărcat de emoții”.

Pentru o țară care se confruntă cu un conflict începând din 2022, această întâlnire este mai mult decât un simplu meci de fotbal.

meci România
SURSA FOTO: Dreamstime

Rebrov a menționat că el și jucătorii au primit multe mesaje de la soldați și prieteni care se află în prezent în Ucraina. El a subliniat că sunt foarte mândri de aceștia și le transmite mesaje de încurajare.

Ei îi îndeamnă să arate „spiritul Ucrainei”. Antrenorul a subliniat că acest turneu reprezintă, în realitate, o oportunitate de a demonstra spiritul țării lor.

”Jucătorii şi cu mine am primit o mulţime de mesaje de la soldaţi, de la prieteni care luptă acum în Ucraina. Sunt sigur că ştiu că suntem foarte mândri de ei. Ei spun să arătăm ‘spiritul Ucrainei’. Acest turneu este de fapt despre spiritul ţării noastre”, a declarat Rebrov.

Bogdan Stancu a încheiat seria de goluri pentru România la Campionatul European cu două reușite acum 8 ani. Acestea sunt realizările notabile ale „Motanului”.

România și Ucraina la EURO 2024: Istoric, performanțe și așteptări

România se află la a 6-a participare la Campionatul European. Cel mai notabil rezultat al echipei naționale a fost înregistrat în 2000, când sub conducerea lui Gică Hagi au ajuns în sferturile de finală, unde au fost înfrânți de Italia.

În cele 16 meciuri disputate până acum la EURO, România a obținut o singură victorie: 3-2 împotriva Angliei în 2000.

Pe de altă parte, Ucraina participă la al patrulea turneu final consecutiv de Campionat European. Cea mai bună performanță a fost înregistrată la ediția precedentă a EURO, când ucrainenii s-au calificat în sferturile de finală, fiind învinși de Anglia cu scorul de 0-4.

România și Ucraina s-au întâlnit de cinci ori până în prezent, în meciuri amicale. Primele două dueluri amicale s-au încheiat cu victorii pentru „tricolori”: 4-1 în 2002 și 2-0 în 2003.

Ucraina a reușit să câștige următoarele două întâlniri: 3-2 în 2010 și o victorie la penalty-uri într-un turneu internațional din Cipru în 2011. Ultimul meci s-a disputat în 2016 la Torino, unde Ucraina s-a impus cu 4-3.

Se estimează că aproximativ 30.000 de suporteri români vor fi prezenți la meciul România – Ucraina.

Printre cei prezenți se vor afla și familiile jucătorilor români, inclusiv Gică Hagi, considerat cel mai mare fotbalist român din istorie.

Iordănescu și Rebrov, pregătiți pentru duelul tensionat de la EURO 2024

Edi Iordănescu, selecționerul echipei naționale, a recunoscut că echipa se află sub presiune înaintea meciului de la Munchen, dar le-a promis fanilor că „tricolorii” vor da totul pe teren.

Antrenorul a subliniat într-o conferință de presă că echipa intră în meci cu încredere și entuziasm, fiind conștientă de responsabilitatea pe care o are.

A afirmat că vor da totul pe teren și sunt pregătiți pentru o opoziție serioasă din partea adversarului, pe care-l respectă.

„Pornim încrezători, cu entuziasm şi marcaţi de foarte multă responsabilitate. Echipa noastră va da totul, suntem pregătiţi să ne batem pentru fiecare metru de teren. În acelaşi timp, suntem convinşi că vom avea o opoziţie extrem de serioasă. Adversarul are respectul nostru total, dar atunci când începe jocul, noi avem calea noastră”, a declarat  antrenorul.

Serghei Rebrov, selecționerul Ucrainei, a subliniat că este extrem de dificil să fie considerat favorit în acest meci.

El a menționat că echipa a avut meciuri de baraj foarte grele pentru a se califica la EURO 2024, împotriva Bosniei și Islandei, în ciuda statutului de favoriți.

„Este foarte dificil să fii favorit în acest meci. Am avut meciuri de baraj foarte grele, pentru calificarea la EURO 2024, împotriva Bosniei și Islandei, când eram considerați favoriți. Trebuie să ne concentrăm pe fiecare meci și pe fiecare adversar”, a transmis Serghei Rebrov.

Tot el a menționat că lumea spunea că România nu este o echipă foarte puternică, dar au demonstrat în calificări că pot juca foarte bine. Aprecierea sa pentru Stanciu este mare, considerându-l un jucător foarte bun.

În plus, a subliniat că întreaga echipă este solidă, având jucători tineri care pot influența meciurile prin performanțele lor pe teren și prin disciplina lor.

„Lumea spunea că România nu este o echipă foarte puternică, dar au jucat foarte bine în calificări. Stanciu este un jucător foarte bun, îmi place foarte mult de el. Dar toată echipa este foarte bună, au jucători tineri care pot decide meciul cu ceea ce fac pe teren, sunt disciplinați.

Nu sunt echipe slabe la EURO, am văzut meciuri diferite ale României. Este echipa care înțelege ce pot să joace, sunt disciplinați, au jucători rapizi.

Am văzut atacanții, au experiență, am văzut individual ce fac”, a mai declarat Serghei Rebrov.

Componența probabilă a echipelor pentru meciul România – Ucraina

România: Portarul va fi Niță, iar în defensivă vor fi Rațiu, Drăgușin, Rus și Bancu. La mijloc vor evolua M. Marin și R. Marin, susținuți de Man, Stanciu, Mihăilă, iar în atac va fi Drăguș.

Ucraina: Lunin va ocupa poziția de portar, iar în linia de apărare se vor afla Konoplya, Zabarnyi, Matviyenko și Zinchenko. La mijloc vor juca Shaparenko și Stepanenko, în timp ce Tsygankov, Sudakov, Mudryk vor fi în flancuri, iar Dovbyk în atac.

Arbitrajul pentru acest meci va fi asigurat de o brigadă de arbitri din Suedia, condusă de Glenn Nyberg. Linia va fi asigurată de Mahbod Beigl și Andreas Soderqvist. Arbitrul VAR va fi Rob Dieperink din Olanda.

La EURO 2024, echipa națională de fotbal a României este înscrisă în Grupa E alături de Belgia, Slovacia și Ucraina. Programul „tricolorilor” în această fază a competiției este următorul:

  • Luni, 17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina (München, ora 16:00)
  • Sâmbătă, 22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Köln, ora 22:00)
  • Miercuri, 26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, ora 19:00)

Valoarea lotului naționalei României la EURO 2024

Valoarea este de 92,13 milioane de euro, cea mai mică dintre echipele participante la competiție. Fundașul central Radu Drăgușin, de la Tottenham, este cel mai bine cotat jucător, evaluat la 25 de milioane de euro.

Urmează Dennis Man (Parma) cu 9 milioane de euro, iar Florinel Coman și Darius Olaru, ambii de la FCSB, au o evaluare de câte 7 milioane de euro fiecare.

Ianis Hagi a înregistrat o scădere în valoare de piață cu 1,5 milioane de euro, trecând de la 3,5 milioane de euro la 2 milioane de euro, după împrumutul său de la Rangers la Alaves.

Valoarea lotului naționalei Ucrainei la EURO 2024

Valoarea este de 379 milioane de euro, ceea ce reprezintă de patru ori mai mult decât valoarea lotului României. Echipa lui Rebrov se clasează pe locul 10 în topul valorilor de piață ale echipelor participante la turneu, după Anglia (1,52 miliarde euro), Franța (1,23 miliarde euro), Portugalia (1,05 miliarde euro), Spania (965 milioane euro), Germania (851 milioane euro), Țările de Jos (845 milioane euro), Italia (705 milioane euro), Belgia (584,80 milioane euro) și Danemarca (415,50 milioane euro).

Printre cei mai valoroși fotbaliști din naționala Ucrainei se numără: Oleksandr Zinchenko (Arsenal Londra) – 38 milioane euro, Artem Dovbyk (Girona) – 35 milioane euro, Mykhaylo Mudryk (Chelsea) – 35 milioane euro, Georgi Sudakov (Șahtior Donețk) – 35 milioane euro, Ilya Zabarnyi (Bournemouth) – 32 milioane euro și Viktor Cigankov (Girona) – 30 milioane euro.