Va fi primită România în Schengen?

Există semne că Viena ar putea ceda în cazul opoziției exprimate referitor la aderarea României la Schengen, notează publicația austriacă Der Standard. Eforturile diplomatice făcute de puterea de la București pare să dea roade în cele din urmă.

În România, există optimism în privința posibilității ca Austria să renunțe la blocarea aderării la Spațiul Schengen. Felicitarea premierului român Marcel Ciolacu cu ocazia zilei sale de naștere, pe 28 noiembrie, din partea cancelarului federal Karl Nehammer (ÖVP), a fost interpretată în presa românească drept un gest încurajator.

De atunci, s-au observat semne de îmbunătățire a relațiilor dintre Viena și București. La un an de la surprinzătorul veto al Austriei asupra aderării României la Schengen, există cel puțin indicii că se petrec schimbări favorabile.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, membru al PPE, din care face parte și ÖVP, a afirmat pentru STANDARD că toate canalele diplomatice dintre România și Bulgaria au fost redeschise. Acest aspect este considerat „îmbucurător” și oferă „o oarecare speranță”. Bogdan subliniază că această evoluție reprezintă „un pas important”. Având în vedere că aceste legături au fost suspendate pentru o perioadă după data de 8 decembrie 2022.

România, Austria
SURSA FOTO: Dreamstime

Scenariu: Aderare treptată pentru România și Bulgaria

Un posibil scenariu implică o aderare treptată a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. În acest context, eliminarea controalelor de pașapoarte ar putea avea loc inițial pe aeroporturi în martie 2024. Urmată, posibil după alegerile din Austria, de extinderea acestei măsuri la frontierele naționale.

Decizia crucială în prezent depinde de modul în care parlamentul olandez va reacționa la raportul Comisiei Europene privind Bulgaria. În trecut, spre deosebire de Austria, Olanda a manifestat opoziție doar față de aderarea Bulgariei, nu și a României.

Recent, Olanda a inițiat o misiune a Comisiei Europene în Bulgaria, iar diplomații sugerează că raportul rezultat va fi favorabil și va fi prezentat în curând.

Dacă parlamentul olandez va renunța la veto-ul împotriva Bulgariei în următoarele zile, Austria ar rămâne singură în opoziție. Într-un astfel de scenariu, Austria ar putea să-și exprime acordul pentru aderarea Bulgariei și României. În schimb, cele două țări ar putea răspunde solicitării Vienei de a controla și gestiona mai eficient fluxurile de migrație la frontiera lor comună.

Într-un alt scenariu posibil, ar putea fi convocată o reuniune extraordinară a miniștrilor de interne și justiție din UE. Ea ar fi programată pentru 20-21 decembrie sau 27-28 decembrie. În cadrul acestei reuniuni, Austria ar putea să ajungă la un acord pentru o aderare treptată.

Publicația austriacă subliniază că președintele României, Klaus Iohannis, membru al PPE la fel ca și cancelarul federal Karl Nehammer, ar fi favorabil unei astfel de întâlniri extraordinare.