Trebuie să ne asigurăm că Austria rămâne izolată

Eurodeputatul Victor Negrescu a exprimat această părere înt contextul în care reuniunea de marți a Consiliului JAI ar putea părea lipsită de importanță. Surse guvernamentale au precizat că România nu intenționează să solicite un vot referitor la aderarea la Spațiul Schengen, așa cum era inițial prevăzut în ordinea de zi provizorie.

„România trebuie să fie foarte fermă în a-şi susţine cauza, în a prezenta ultimele argumente privind aderarea la spaţiul Schengen, şi trebuie să ne asigurăm că Austria rămâne izolată în ceea ce înseamnă opoziţia sa cu privire la extinderea zonei de liberă circulaţie. Trebuie să ne asigurăm că, de îndată ce Olanda îşi va ridica veto-ul, nu există alte state care să se opună aderării României şi Bulgariei la zona de liberă circulaţie”, a declarat eurodeputatul PSD într-un interviu acordat Agerpres.

Întrebat cu privire la posibile semnale ale opoziției altor state, Victor Negrescu a afirmat că statele își mențin în principiu poziția favorabilă față de România și Bulgaria.

Cu toate acestea, eurodeputatul a subliniat importanța ca partenerii din Bulgaria să adopte o abordare coezivă. Și să se asigure că nu apar state care să se opună aderării suplimentar.

„Vă reamintesc că anul trecut au fost două state care s-au opus aderării Bulgariei la Spaţiul Schengen (Olanda şi Austria), şi doar un singur stat s-a opus României. (…) Între timp, de exemplu, Olanda a realizat un raport privind statul de drept din Bulgaria, un raport cu elemente pozitive şi sperăm ca aceste comentarii să nu mai apară şi sperăm să nu apară nici alte comentarii cu privire la Bulgaria, ca urmare a deciziilor sale de politica internă sau externă”, a mai spus Victor Negrescu.

Există șanse ca Olanda să dea un vot pozitiv

În ceea ce priveşte ridicarea veto-ului Olandei faţă de Bulgaria, Negrescu a precizat că ar trebui să existe o poziţie clară în următoarele săptămâni.

Victor Negrescu a declarat că Parlamentul olandez urmează să înceapă activitatea în această săptămână. Și că vor avea loc mai multe reuniuni. El a menționat că primele reuniuni ale comisiilor vor avea loc chiar vineri, pe 7 decembrie.

Dacă în următoarele două săptămâni Parlamentul olandez va adopta o decizie favorabilă pentru Bulgaria și România, atunci există șanse. Negrescu a indicat că se poate vorbi despre un termen probabil, în jurul datei de 14 decembrie. Asta, pentru a obține acest mesaj pozitiv din partea Parlamentului olandez. Astfel încât să se încadreze în calendarul formatelor de consiliu ale UE.

El a precizat că dacă acest termen va fi depăşit atunci va fi necesară o reuniune extraordinară între Crăciun şi Anul Nou. Altfel va fi o discuţie privind un vot doar în luna ianuarie a anului viitor.

Rareș Bogdan a anunțat că România va intra în spațiul Schengen cel mai târziu în anul 2024.