Evaluarea Comisiei Europene la ECOFIN va fi una prudentă
Europarlamentarul Victor Negrescu a comentat așteptările privind reuniunea ECOFIN, unde ministrul de Finanțe Alexandru Nazare a prezentat pachetul de austeritate asumat de România. El a afirmat că este puțin probabil ca miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană să emită un aviz negativ cu privire la măsurile fiscale.
Europarlamentarul a explicat că această reuniune este organizată, ca de obicei, înaintea vacanței de vară, pentru a analiza situația financiară a statelor membre. Potrivit declarațiilor sale, în această etapă nu se ia o decizie finală, însă Comisia Europeană va publica un comunicat important în urma prezentărilor oficialilor români.
Negrescu a precizat că România se află sub procedura de deficit excesiv încă din 2020 și că această situație obligă guvernul să implementeze măsuri de corecție fiscală. El a subliniat că nu se așteaptă la o reacție negativă din partea Comisiei Europene, ci la o solicitare de aplicare eficientă a planului fiscal.
„Este o reuniune organizată, ca de obicei, înainte de perioada de vară pentru a analiza situația financiară a statelor membre. În cadrul acestei reuniuni vor fi discutate mai multe puncte de interes pentru România. Pe de-o parte va fi discutată situația bugetară a României și Austriei, țări care se află în momentul de față într-o situație nefericită din punct de vedere bugetar. În cazul României vorbim despre o procedură de deficit excesiv în care România a intrat începând cu anul 2020, lucru reflectat de CE”, a explicat europarlamentarul PSD la B1TV.
Austeritatea trebuie completată cu politici de dezvoltare
Victor Negrescu a atras atenția că măsurile restrictive trebuie completate de măsuri care să stimuleze economia. În lipsa acestora, Comisia Europeană ar putea revizui în scădere prognoza de creștere economică pentru România.
El a spus că Executivul european va cere României să nu se limiteze la tăieri de cheltuieli, ci să vină și cu politici care să încurajeze investițiile, atragerea de fonduri europene și relansarea activității economice. În acest sens, pachetele viitoare de măsuri fiscal-bugetare ar trebui să includă atât elemente de echilibrare bugetară, cât și soluții pentru dezvoltarea economică.
Negrescu a adăugat că un rol esențial în relansarea economică îl joacă PNRR, aflat în proces de renegociere cu Comisia Europeană. El a subliniat că România trebuie să profite de această oportunitate pentru a canaliza investițiile acolo unde este nevoie, consolidând în același timp încrederea investitorilor.
„CE va modifica previziunile privind creșterea economică, în jos, din nefericire, pentru că aceste măsuri fiscale vor reduce posibilitatea ca România să aibă o creștere economică mai mare. Totodată, CE va solicita și măsuri de stimulare economică deoarece nu trebuie doar să tai, ci să dezvolți economia, să atragi investitorii și aici următoarele pachete fiscale, pe lângă tăieri, trebuie să vină și cu măsuri de dezvoltare economică și accesare a banilor europeni, în special din PNRR, care acum este renegociat cu CE”, a spus Victor Negrescu.

Contextul deficitului excesiv obligă România la ajustări
La Consiliul ECOFIN, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a prezentat măsurile fiscale menite să reducă deficitul bugetar. România a intrat în procedura de deficit excesiv în aprilie 2020, din cauza depășirii criteriului european de 3% din PIB. Deși termenul pentru corectarea acestei situații era anul 2022, măsurile adoptate până acum nu au fost suficiente.
Negrescu a amintit că problema deficitului nu este una nouă și că România trebuie să demonstreze că are un plan credibil pentru a reveni în limitele impuse de UE. Din punctul său de vedere, dacă guvernul va continua doar cu măsuri de austeritate, fără a susține economia, impactul ar putea fi negativ pe termen mediu.
„Ministrul de Finanțe va prezenta măsurile care au fost adoptate. Evident este o discuție între miniștrii de finanțe și nu putem să avem o concluzie sau o decizie finală în cadrul reuniunii de astăzi. Însă va fi foarte important să vedem comunicatul pe care îl va transmite CE și conferința de presă ulterioară și reacția pe care aceștia o vor avea ca urmare a celor prezentate. Nu mă aștept ca lucrurile să evolueze într-un sens negativ. Comisia Europeană rămâne în continuare prudentă, va cere României să implementeze într-o manieră efectivă, eficientă, aceste măsuri ca să corecteze ținta de deficit”, a mai declarat Victor Negrescu.