Întrarea în Schengen a Bulgariei nu a fost încă discutată la Amsterdam

În cadrul şedinţei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 4 şi 5 decembrie, nu se prevede nicio discuţie sau vot privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Olanda a avut alegeri pe data de 22 noiembrie. Nu a avut timp să înceapă procedura prim-ministrul actual să supună votului Parlamentului, pentru că au fost alegeri. Era mai mult ca şi sigur că nu se va discuta în JAI-ul din 4 şi 5 decembrie.

Dar a rămas pe ordinea de zi pentru a se propune o şedinţă JAI extraordinară în cursul lunii decembrie. Aşteptăm întâi decizia Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria şi vom vedea cum va acţiona România”, a spus şeful Executivului.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că nu a avut „nicio discuţie directă cu cancelarul Nehammer”.

„Urmează cu certitudine, după ce mă întorc în România, să avem anumite discuţii. Au fost discuţii la nivel de ambasadori şi alte contacte a avut şi domnul ministru de Interne”, a completat el.

Comunicarea cu Austria pe dosarul Schengen s-a îmbunătăţit în ultima perioadă

Şefa diplomaţiei române, Luminița Odobescu, face parte din delegaţia premierului Marcel Ciolacu. Aceasta se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.

„Comunicarea cu Austria s-a îmbunătăţit în ultima perioadă. Există un dialog nu numai la nivelul Ministerului de Externe, dar şi la nivelul Ministerului de Interne şi continuăm toate aceste demersuri diplomatice împreună cu colegii mei de Externe.

De fapt, aceste demersuri diplomatice au loc la cel mai înalt nivel”, a arătat ea.

Odobescu a subliniat că eforturile se vor menține în desfășurare. A afirmat că demersurile continuă pentru a determina exact care vor fi pașii următori. Și pentru a ajunge la o soluție consensuală în colaborare cu partea austriacă și celelalte state membre.

România trebuie să adopte o poziție hotărâtă în susținerea propriei cauze la Consiliul JAI. Asigurându-se, totodată, că Austria rămâne izolată în opoziția sa față de extinderea zonei de liberă circulație, a spus și eurodeputatul Victor Negrescu.

El a exprimat această părere în contextul în care reuniunea de marți a Consiliului JAI ar putea părea lipsită de importanță. Surse guvernamentale au precizat că România nu intenționează să solicite un vot referitor la aderarea la Spațiul Schengen.

Aderarea la Schengen a României şi Bulgariei nu este subiect de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne ce are loc pe 4 şi 5 decembrie.