Alexandru Rafila spune că în luna ianuarie ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri cu infectări cu noul coronavirus.

Ministrul Sănătăţii vorbeşte despre “o creştere explozivă”. Se întâmplă foarte curând

”În opinia multora, de la jumătatea lunii ianuarie vom avea o creștere a numărului de cazuri sau poate chiar mai rapid și este nevoie să avem un instrument.

Este posibil ca într-o săptămână să vedem deja o schimbare de trend. Noi acum suntem pe scădere, avem un număr bazal sub unu și cât timp este așa nu vom avea probleme.

Dacă vom ajunge la unu, începem să avem o problemă, pentru că am văzut și în alte țări că în cazul acestei variante Omicron este vorba despre o creștere explozivă”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, miercuri seara, la Digi 24.

Importanța aprobării certificatului verde până la sfârșitul anului

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, miercuri seara, de ce certificatul verde pentru COVID trebuie adoptat până la finalul acestui an. Potrivit ministrului, de la jumătatea lunii ianuarie ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri în România. Din această cauză, avem nevoie de o serie de instrumente pentru a putea combate pandemia, printre care se află și certificatul verde. Ministrul a vorbit și despre informațiile apărute privind demisia sa.

”Eu cred că este puțin interpretabilă declarația. Întrebarea a fost dacă îmi dau demisia în caz că acest certificat nu va trece, dar un ministru al Sănătății are nevoie de instrumente pentru a gestiona situația pandemică, iar dacă nu am aceste instrumente este posibilă și această variantă.

Noi trebuie să avem un pachet de măsuri care să țină sub control pandemia și să putem asigura servicii de sănătate atât pacienților Covid, cât și pacienților cu alte patologii.

Există discuții în coaliție privind modul în care va fi adoptat acest act. Sunt argumente pro și contra atât pentru asumare, cât și pentru vot în Parlament.

Trebuie să fie adoptat până la finalul anului, pentru că dacă certificatul este adoptat mai târziu până se fac nomele de aplicare durează prea mult. Dacă avem lege adoptată în februarie este prea târziu. „, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, miercuri seara, la Digi 24.