Potrivit ministrului, de la jumătatea lunii ianuarie ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri în România. Din această cauză, avem nevoie de o serie de instrumente pentru a putea combate pandemia, printre care se află și certificatul verde.

”Eu cred că este puțin interpretabilă declarația. Întrebarea a fost dacă îmi dau demisia în caz că acest certificat nu va trece, dar un ministru al Sănătății are nevoie de instrumente pentru a gestiona situația pandemică, iar dacă nu am aceste instrumente este posibilă și această variantă.

Noi trebuie să avem un pachet de măsuri care să țină sub control pandemia și să putem asigura servicii de sănătate atât pacienților Covid, cât și pacienților cu alte patologii.

Există discuții în coaliție privind modul în care va fi adoptat acest act. Sunt argumente pro și contra atât pentru asumare, cât și pentru vot în Parlament.

Trebuie să fie adoptat până la finalul anului, pentru că dacă certificatul este adoptat mai târziu până se fac nomele de aplicare durează prea mult. Dacă avem lege adoptată în februarie este prea târziu. În opinia multora, de la jumătatea lunii ianuarie vom avea o creștere a numărului de cazuri sau poate chiar mai rapid și este nevoie să avem un instrument

Este posibil ca într-o săptămână să vedem deja o schimbare de trend. Noi acum suntem pe scădere, avem un număr bazal sub unu și cât timp este așa nu vom avea probleme. Dacă vom ajunge la unu, începem să avem o problemă, pentru că am văzut și în alte țări că în cazul acestei variante Omicron este vorba despre o creștere explozivă.”, a spus Alexandru Rafila, la Digi 24.

Când va fi adoptat certificatul verde? S-ar putea întâmpla până la finalul anului

În urma discuţiilor din coaliţia de guvernare, a reieşit că certificatul verde ar putea fi adoptat prin dezbatere în Parlament, în cele două Camere, deoarece premierul nu este de acord cu varianta asumării răspunderii Guvernului în Parlament, scrie news.ro

Liderii coaliţiei au convenit că vor mai avea o discuţie, la Parlament, cu premierul, şi vor lua decizia privind forma prin care se va adopta certificatul verde, proiect de lege sau asumarea răspunderii Guvernului.

 Certificatul verde ar urma să fie adoptat într-o sesiune extraordinară

În urma discuţiilor din coaliţie de la ora 14:00, certificatul verde ar urma să fie adoptat într-o sesiune extraordinară, până la finalul acestui an. S-a stabilit că este nevoie şi de o modificare, în sensul în care acest certificat nu poate fi impus parlamentarilor, deoarece ar putea fi o prevedere neconstituţională, în contextul în care mandatul dat de alegători aleşilor să îi reprezinte în Parlament, potrivit sursei menționate.