În ultima vreme, fenomenele meteorologice au fost din ce în ce mai frecvente. Indiferent că a fost vorba de inundații, furtuni, ninsori sau tornade, acestea se amplifică treptat de la un al la altul, iar potrivit specialiștilor, schimbările climatice provocate de încălzirea globală sunt cele vinovate pentru aceste fenomene extreme.

Potrivit specialiștilor, din păcate, anul 2020 este un an al recordurilor extreme, iar în următorii 10 ani, canicula va lua amploare, iar Bucureștiul este în primele mari orașe afectate.

„Pe 1 septembrie am înregistrat la nivelul temperaturilor maxime cele mai ridicate valori de până în prezent – 39,3 grade Celsius la Zimnicea, 39,1 la Giurgiu.

Practic, valoarea de la Zimnicea reprezintă și un record, fiind cea mai ridicată valoare de până în prezent de când se fac măsurători la nivelul acestei stații, de mai bine de o sută de ani.

Așadar, primele zile ale toamnei, trei zile la rând am înregistrat și la nivelul minimelor și la nivelul maximelor, la multe stații meteorologice – 14 pe ziua de 1 septembrie, 23 în această dimineață, la nivelul valorilor minime, recorduri care confirmă tendința fenomenului de încălzire globală, pentru că în acest an, de la o lună la alta, și de la un sezon la altul, am avut variații semnificative și au predominat lunile în are temperaturile medii au avut abateri termice pozitive, exceptând doar luna mai.

Din cele 8 luni, până în prezent, în fiecare lună, la nivelul țării noastre abaterile termice s-au situat între 0,5 până 3,9 grade Celsius, 3,9 fiind în luna martie 2020”, spune Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie pentru Digi24.

Pericol de la an la an

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că și în timpul iernii temeperaturile sunt puse sub semnul întrebării.

„Acest lucru se întâmplă de la an la an, și înregistrăm nu numai în lunile de vară, chiar în luni de iarnă, abateri termice semnificative, mai mari de două grade, iată, martie – 3,9 grade, dar nu numai din punct de vedere termic.

Am avut un record în ceea ce privește evoluția regimului de precipitații de la o lună la alta. Lunile de iarnă ne-au adus valori mai coborâte decât în mod obișnuit, un aprilie cu doar 13,2 litri pe metru pătrat, cel mai secetos aprilie din istorie, doborând recordul anterior din 2007 când au au fost 14,2 litri pe metru pătrat, un iunie – a cincea lună cea mai ploioasă lună din istorie, dar iată că și în prezent discutăm de fenomenul de secetă pedologică, puternică și extremă în aproape toată țara, dar mai ales în partea de sud și sud-est a țării.

În 2020, Dobrogea înregistrează un record – cel mai secetos an din istoria regiunii”, a mai spus Elena Mateescu.