Autorităţile le-au cerut rezidenţilor „să se adăpostească în clădiri rezistente” după ce agenţia meteorologică japoneză a avertizat că Maysak poate aduce valuri înalte, ploi torenţiale, rafale violente de vânt şi inundaţii, potrivit agerpres.ro

Conform postului public japonez NHK, cel puţin patru persoane au fost rănite pe insula Okinawa. Trebuie menționat că Maysak a adus rafale de vânt de până la 196 de kilometri pe oră pe insula Kume şi peste 33.000 de gospodării au rămas fără energie electrică pe insulele Okinawa şi Kume, a informat ziarul Okinawa Times.

De asemenea, este de aşteptat ca furtuna să conducă marţi la anularea a 238 de zboruri în regiunea Okinawa, după ce cu o zi înainte au fost anulate în total 266 de zboruri, precizează ziarul. Aeroportul Naha din Okinawa a fost închis luni seara.

Agenţia meteorologică japoneză a avertizat că furtuna poate aduce până la 80 de milimetri de ploaie pe oră în unele regiuni ale insulei Okinawa. Sunt estimate precipitaţii de până la 200 milimetri pentru insula Okinawa şi de până la 150 de milimetri pentru insula Kyushu până miercuri dimineaţă, a precizat sursa citată.

Un dezastru major

Meteorogii avertizează cu privire la riscul producerii unui „dezastru major” în zona arhipelagului nipon. Anunțul meteorologilor vizează posibilele inundații și alunecări de teren care ar putea fi cauzate de taifunul Maysak.

Agenţia meteorologică japoneză a avertizat că Maysak poate aduce valuri înalte, ploi torenţiale şi rafale violente de vânt care au potenţialul de a provoca „un dezastru major” în regiunea Okinawa.

Cel de-al 9-lea taifun care a lovit Japonia este aşteptat să se intensifice până la viteze ale vântului de 252 km/h în apropierea insulei Okinawa, conform declaraţiilor făcute duminică de guvernatorul acestei insule, Denny Tamaki.

Începând de duminică după-amiaza (03:00 GMT) centrul furtunii se afla la sud de Okinawa şi se deplasa în direcţia nord-nord-vest cu 30 km/h, cu viteza vântului de 144 km/h, viteză care creşte în rafale până la 216 km/h.

Meteorologii au avertizat cu privire la pericolul producerii de inundaţii şi alunecări de teren. Furtuna poate aduce până la 80 de milimetri de ploaie pe oră în unele părţi ale insulei Okinawa.

Numeroase şcoli şi birouri publice au fost închise începând de luni după-amiază, iar zborurile din regiune au fost deja anulate, conform presei locale.