Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) vine cu informații de ultimă oră. Meteorologii anunță că la mijlocul săptămânii un val de aer fierbinte va lovi întreaga țară. Cu toate acestea, furtunile nu vor dispărea și vor continua să facă ravagii.

În acest context, specialiștii din cadrul ANM susțin că există posibilitatea ca în următorii ani în România să fie bătut recordul de temperatură.  Mai exact, este vorba de depăşirea unei maxime care a fost înregistrată acum 70 de ani, în august 1951, în judeţul Brăila, când termometrele au arătat +44,5 grade Celsius.

„Ne aşteptăm în anii şi deceniile care vor urma inclusiv la temperaturi care să doboare recordul maxim al temperaturii în România. Vorbim de o evoluţie clară şi putem doar să ne adaptăm într-o oarecare măsură, pe lângă aceste măsuri de reducere a emisiilor care ne pot ajuta ca lucrurile să nu devină chiar mai grave decât atât”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, la România TV.

Cum va fi vremea în România. Prognoza meteo ANM

În ceea ce privește vremea din această săptămână, potrivit ANM, luni, temperaturile vor continua să crească. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, mai ales după amiaza şi seara, când vor fi averse şi descărcări electrice local în zonele de deal şi de munte şi pe alocuri în rest, dar mai ales în centru şi nord. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte şi în regiunile estice, iar de scurtă durată şi asociat averselor.

Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade în depresiuni şi 34 de grade în sud-vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 şi 21 de grade.

Și în Capitală vremea se menține caldă, însă vor exista condiții de ploaie. Temperatura maximă din București va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade.

Marți ploile vor continua în unele zole ale țării. Mai exact, potrivit meteorologilor, vor exista înnorări temporar accentuate averse şi descărcări electrice, în primele ore ale intervalului în sud-vest şi nord-est, şi mai ales din a doua parte a zilei, local cu precădere la munte şi în estul ţării, şi pe arii restrânse în rest.

De menționat este că faptul că ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp, izolat se vor acumula cantităţi de apă însemnate şi vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări la munte şi în regiunile estice, dar de scurtă durată şi în timpul ploilor.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra între 24 şi 34 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud-vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 şi 21 de grade.

În București pe de altă parte, probabilitatea pentru ploid e scurtă durată va fi redusă, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 31 de grade, pe când cea minimă va fi de 18…20 grade.