Conform unei centralizări făcute de Direcţia de Sănătate Publică apăreau 7 locuri libere la terapie intensivă şi 47 în secţii ale spitalelor suport pentru coronavirus. De asemenea, încă erau 22 destinate mamelor şi gravidelor în cele 11 spitale destinate pacienţilor cu coronavirus, conform stirileprotv.ro

Fără locuri libere în București

Conform sursei menționate, nu mai sunt locuri în niciun spital din Bucureşti. La Bolintin Vale toate cele 29 de paturi sunt ocupate. Doar în secţia de terapie intensivă mai sunt câteva libere.

„Centrul de coordonare ne-a sunat când a încercat să ne întrebe dacă avem un loc. în acest moment nu avem locuri pentru că s-au admis de la spitalul judeţean doi şi de la izolatorul pozitiv”, a transmis managerul Spitalului Bolintin.

De asemenea, cei mai mulţi pacienţi transferaţi în Giurgiu sunt din Bucureşti. De la începutul pandemiei, la Bolintin s-au tratat în jur de 60 de bolnavi aduşi din Capitală.

„Îi trimit pentru că ei nu mai au unde să meargă practic aloca la spitalele de suport existente spitalele de faza 1 şi 2 sunt probabil la capacitate maximală”, adaugă managerul Spitalului Bolintin.

Trebuie menționat că vârsta medie a pacienţilor infectaţi este acum de 46 de ani. Medicul infecţionist Virgil Musta a făcut o constatare uimitoare privitor la pacienţii tineri diagnosticaţi cu coronavirus.

„Am observat ca pacienţii internaţi la noi care nu aveau factori de risc pentru a evolua sever şi totuşi au evoluat sever, aveau două elemente comune: au venit târziu şi mai aveau un element comun, majoritatea dintre ei erau foarte stresaţi sau depresivi. Şi se ştie că depresia şi stresul influenţează negativ imunitatea şi e posibil să fie una dintre cauzele evoluţiei severe”, a declarat Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

La nivelul întregii ţări, pacienţii cu coronavirus sunt trataţi în 77 de spitale. Jumătate dintre paturi sunt ocupate de cei cu forme medii sau grave.