Regele Harald al V-lea al Norvegiei a fost internat la Spitalul Universitar din Oslo în cursul zilei de vineri, a anunţat Palatul Regal, care nu a dezvăluit detalii despre starea de sănătate a suveranului norvegian.

Suveranul norvegian se află în prezent în concediu medical, a precizat biroul de presă de la Palatul Regal din Oslo.

A suportat o operaţie pe cord în 2005

Fiul său, prinţul moştenitor Haakon, îşi va înlocui vineri tatăl pentru a prezida o şedinţă a Consiliului de Stat la care participă şi membrii Guvernului, precizează acelaşi comunicat oficial.

Harald al V-lea, în vârstă de 83 de ani, a devenit rege în 1991.

În decembrie, regele Norvegiei şi-a anulat câteva angajamente din cauza unei infecţii virale, însă a rostit tradiţionalul său discurs de Anul Nou, aşa cum era prevăzut în calendarul casei regale.

La începutul lunii ianuarie, Harald al V-lea a petrecut o săptămână în spital după ce a acuzat stări de ameţeală.

Regele norvegian a suportat o operaţie pe cord în 2005, iar la sfârşitul anului 2003 a fost supus unei intervenţii chirurgicale cauzate de un cancer la vezica urinară.

În noiembrie 2017, regele Norvegiei a fost internat pentru o scurtă perioadă din cauza unei infecţii.

Harald al V-lea al Norvegiei a urcat pe tronul Norvegiei după moartea tatălui său, Olav al V-lea, la data de 17 ianuarie 1991.

Se află în ordinea succesiunii la tronul britanic

S-a născut în 1937 la reședința prințului moștenitor de la Skaugum, Asker, în apropiere de Oslo.

A fost primul prinț moștenitor născut pe pământ norvegian după nașterea regelui Olav al IV-lea în 1370. Este fiul regelui Olav al V-lea (care pe atunci era doar prinț moștenitor) și al Prințesei Märtha a Suediei.

Fiind strănepotul regelui Angliei Eduard al VII-lea, Harald se află în ordinea succesiunii la tronul britanic.

Regele Harald al V-lea este înrudit cu mai mulți monarhi europeni: este unchiul regelui Filip al Belgiei și al Marelui Duce Henric de Luxemburg, și este văr de gradul doi cu regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit și cu regina Margareta a II-a a Danemarcei.

În calitatea sa de rege al Norvegiei, Harald este și șeful Bisericii Norvegiei.