Șeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 a Spitalului Victor Babeș din Timișoara, doctorul Virgil Musta, este de părere că votul de la finalul săptămânii este unul sigur din punct de vedere medical, dacă cetățenii vor respecta normele de protecție impuse.

Acesta a făcut referire la purtatul măștii de protecție, la distanțarea fizică și la igiena mâinilor. Mai mult decât atât, acesta recomandă alegătorilor să nu stea prea mult în secțiile de votare sau în preajma acestora.

„Dacă respectăm sau avem o minimă responsabilitate, cred că nu ar trebui să fie nicio problemă.

De aceea, eu îndemn oamenii să meargă la vot. Trebuie însă respectate câteva reguli, respectiv să nu piardă prea mult timp acolo şi obligatoriu să fie cu mască, chiar dacă se întâlnesc în afara secţiei de votare.

În sală, să voteze cât mai repede şi după aceea este bine să aibă un dezinfectant sau să meargă să se spele pe mâini.

Dacă aceste trei reguli, de distanţare, purtare a măştii şi igiena mâinilor sunt respectate, nu va fi niciun risc de contaminare. Dacă e coadă, este recomandabil să păstrăm distanţa exact ca la magazine, un metru şi jumătate – doi între persoane, ca să nu fie probleme şi, bineînţeles, purtarea măştii”, spune Virgil Musta.

Autoritățile locale au cerut sfatul medicilor

„Am fost consultaţi din punct de vedere medical asupra zilei de duminică, asupra procesului electoral şi din punctul nostru de vedere autorităţile locale au luat toate măsurile ce necesită o siguranţă sporită a cetăţeanului care iese la vot.

Purtatul măştii, dezinfectarea suprafeţelor şi a ştampilelor, inclusiv distanţarea fizică – noi am prevăzut-o mai mare tocmai pentru ca cetăţenii, vârstnicii şi inclusiv populaţia tânără să se simtă în siguranţă.

Personal, voi ieşi la vot şi îndemn pe toată lumea să îşi exercite acest drept constituţional”, a adăugat managerul spitalului, dr. Cristian Oancea.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan.