Vești bombă pentru milioane de români! Masca de protecție este obligatorie și în secţia de vot. Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat că obligativitatea purtării ei este prevăzută în Legea 136/2020.

„În acest moment, avem o lege care spune foarte clar că în instituţiile publice şi nu doar publice, în toate instituţiile trebuie să porţi mască. Dacă vă duceţi la cumpărături undeva şi dacă nu vă puneţi mască vi se poate împiedica accesul acolo. Ce facem atunci cu dreptul dumneavoastră fundamental de a vă procura produse de bază ca să supravieţuiţi? Este exact acelaşi lucru. Eu nu văd din punctul acesta de vedere că dreptul de a vota e un drept care-şi poate permite să accepte şi alte măsuri de relaxare care nu sunt prevăzute de lege”, a spus Weber.

„S-ar putea să devină chiar interesant pentru unii dintre ei să meargă la vot ca să obţină o mască, nu ştiu să vă spun (…) nu toată lumea îşi poate permite să aibă atâtea măşti la dispoziţie. E foarte multă lume săracă în această ţară”, a completat Renate Weber.

Ea a vorbit și despre un alt subiect referitor la deciziile CCR. Weber a susținut că „firul roşu” din deciziile CCR la sesizările făcute de Avocatul Poporului în starea de urgenţă şi în cea de alertă îl constituie faptul că restrângerea exerciţiului unor drepturi se poate face numai prin lege, nu prin ordonanţe de urgenţă, hotărâri de Guvern, ordine de ministru, precizează miercuri Renate Weber.

” ‘Firul roşu’ care s-a văzut în deciziile Curţii Constituţionale la sesizările noastre – şi mă bucur să constat că cele mai multe dintre ele au fost cu unanimitate de voturi admise de Curte -, ‘firul roşu’ este unul pe care toată lumea cel puţin acum l-a înţeles – restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi se poate face numai prin lege, nu prin ordonanţe de urgenţă şi categoric nu prin alte acte de nivel inferior – hotărâri de Guvern, ordine de ministru şi aşa mai departe”, a spus Renate Weber.

Ea a menţionat că legislaţia atacată la CCR este cu precădere una care datează de multă vreme. Aceasta a menţionat că, după aceste decizii ale CCR, nu a existat o iniţiativă de modificare a legislaţiei. Avocatul Poporului a atacat la CCR Legea nr. 55 pe 2020, Legea nr. 136 pe 2020, considerând că din unele prevederi ale acestor acte normative nu se înţelegea care este limita restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi.

FOTO: INQUAM/Octav Ganea