Avocatul Poporului Renate Weber a atacat joi, 20 octombrie 2022, la Curtea Constituțională a României nouă Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor, adoptată recent de Parlamentul României, prin noile legi ale justiției.

În principal, Renate Weber critică eliminarea din lege a sancțiunilor pentru magistrații care nu respectă deciziile Curții Constituționale (CCR) și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pronunțate în soluționarea recursurilor în interesul legii.

Avocatul Poporului atacă noile legi ale justiției

Avocatul Poporului susține că noua prevedere aduce o atingere gravă statului de drept și suveranității.

“Dispozițiile art. 271 din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor contravin prevederilor art. 1 alin. (5), art. 124 alin. (3), art. 126 alin. (3), art. 132 alin. (1), art. 147 alin. (4) din Constituție motivat de lipsa de reglementare a răspunderii judecătorilor și procurorilor pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție”, arată Avocatul Poporului Renate Weber în sesizarea făcută.

Petiție împotriva eliminării sancțiunilor pentru magistrați

De asemenea, pe 15 octombrie, avocatul Adrian Toni Neacșu a lansat o petiție către Senatul României pentru ca sancţiunile pentru magistraţii ce încalcă deciziile CCR să nu fie eliminate din Legile justiţiei.

În numai o zi, aproape 10.000 de persoane au semnat deja petiţia iniţiată de către avocatul Adrian Toni Neacșu, care cere Senatului României să apere legea fundamentală a ţării noastre, Constituţia.

Este vorba, mai exact, despre o petiţie pe care avocatul a publicat-o pe 15 octombrie şi prin care cere aleşilor din Senat să nu elimine din noua lege privind statului judecătorilor şi procurorilor abaterea disciplinară constând în nerespectarea deciziilor CCR.

 Avocatul cere Senatului României să apere Constituţia

Această eliminare ar putea deveni parte a Legilor justiţiei, fiind operată de către comisia special constituită în Parlament pentru a elabora noul proiect privind justiţia din România.

„Vă rog semnați, distribuiți, comentați! Haideți să le arătăm ce înseamnă să ataci Constituția, să le arătăm ca suntem aici. Solicităm senatorilor României să nu voteze eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea de către judecători și procurori a deciziilor Curţii Constituţionale şi a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori în dezlegarea unor chestiuni de drept (L612/2022).

Solicităm senatorilor României să nu își încalce jurământul depus la începutul mandatului, și să apere prin votul lor Constituția și suveranitatea României, așa cum au promis.

Solicităm senatorilor României să își asume la nivel de conștiință mandatul pe care îl exercită în numele poporului român și să nu răspundă comenzilor pe linie de partid.

Solicităm fiecărui senator al României în parte ca până la data votului privind L612/2022 să își asume public poziția cu privire la supremația sau nu a Constituției României în justiția națională.”, a scris avocatul Adrian Toni Neacșu pe pagina sa de Facebook.