Președinția spaniolă a Consiliului UE a anunțat că se va strădui să finalizeze negocierile în vederea aderării finale și depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Președinția Consiliului UE a oferit informații despre aderarea României la Schengen

„Vom depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen ca spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne, precum și pentru a promova o gestionare inteligentă și sigură a mobilității la frontierele externe. Ne vom strădui să finalizăm negocierile în vederea aderării finale și depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, este scris în programul președinției spaniole a Consiliului UE.

Informația despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen apare în documentul intitulat „Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 – Europa, mai aproape”, la paginile 27 și 29.

Președinția Consiliului UE spune că spațiul Schengen trebuie protejat

De asemenea, documentul arată că spațiul Schengen este „ unul dintre cele mai mari succese ale integrării europene, care încorporează unul dintre cele mai mari succese ale integrării europene, incluzând România și Bulgaria”.

„Trebuie să protejăm spațiul Schengen, unul dintre cele mai mari succese ale integrării europene, care încorporează unul dintre cele mai mari succese ale integrării europene, incluzând România și Bulgaria. Acest lucru trebuie să meargă mână în mână cu asigurarea unui spațiu liber fără frontiere interne, lucrând cu o echipă umană, responsabilă, unită și eficientă. și eficientă a fluxurilor de migrație și a solicitanților de azil”, este scris în document.

De asemenea, autoritățile europene au subliniat că vor depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen.

„Vom depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen ca un spațiu spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne, precum și pentru a promovarea unei gestionări inteligente și sigure mobilității la frontierele externe. Acesta va încerca să finalizeze negocieri în vederea încheierii depline și definitive a României și Bulgariei în spațiul Schengen”, arată documentul.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a vorbit despre subiectul aderării României la Schengen. Astfel, șeful statului a afirmat că „progresul este unul lent”.

„Discuții sunt în multe formate. Progresul e unul lent, dar există un progres. Avem discuții, avem tot mai mulți europeni care doresc să terminăm aceste discuții. Sunt discuții foarte extinse, nu doar între noi și austrieci. Sunt discuții în curs și între state care nu sunt parte în chestiune, dar care sunt interesate să ne sprijine. Așa e și președinția spaniolă.

Formal acest subiect nu se discută la Consiliul European, ci la Consiliul JAI. Dar informal da, sunt pe foarte multe paliere discuții. Am spus de anul trecut, de când Austria s-a opus, că vom continua să discutăm, să negociem, să găsim soluții”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Bruxelles.