Săptămâna aceasta, Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a vorbit despre tensiunile din zona Mării Negre şi a Ucrainei, dar şi despre relaţiile dintre Rusia şi ţara noastră.

Românii nu trebuie să fie îngrijoraţi de tensiunile militare din apropiere. Există însă o excepţie!

Kuzmin a subliniat că România nu are niciun motiv să fie îngrijorată de tensiunile ce au loc în estul Ucrainei, indicând totuşi şi o excepţie.

Aceasta ar apărea în cazul în care, „din propria voinţă sau a aliaţilor săi strategici”, România ar dori să se implice într-o „aventură militară concepută de ‘capetele fierbinți’ din sediul NATO”, a declarat Valery Kuzmin.

„Înțelegem îngrijorarea multor români cu privire la situația tensionată dintre Washington și Moscova. Trebuie să spun că vinovatul în degradarea fără precedent a relațiilor ruso-americane a fost noua administrație a Casei Albe condusă de președintele Joe Biden”, a mai indicat ambasadorul Rusiei.

Aceste declaraţii ar trebui să ducă la expulzarea diplomatului, spune un fost consilier prezidenţial

Analistul Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial în timpul mandatului deţinut de Traian Băsescu, consideră că acest tip de declaraţii ar trebui să genereze un răspuns imediat al autorităţilor din România, respectiv expulzarea ambasadorului Valery Kuzmin: „A încălcat a nu-ştiu-câta-oară orice limită diplomatică.”

Mai mult, Iulian Chifu spune că România ar trebui să limiteze numărul de diplomaţi ruşi prezenţi în ţara noastră la acelaşi număr pe care-l are şi Ambasada României de la Moscova.

„Deși a fost foarte cuminte în ultima vreme, cu capul la cutie, cred că de acum Kuzmin trebuie trimis acasă. A încălcat a nu-știu-câta-oară orice limită diplomatică și se pronunță aiurea în tramvai pe teme ce nu țin de competențele și activitățile sale in România.

Și, cu aceeași ocazie, poate ne uităm la asimetria Ambasadelor și numărului de diplomați și personal auxiliar din cele două capitale și negociem un număr maxim fix și acceptabil ambelor părți pentru simetrie.

Dacă nu, o să tot alergăm după sute de diplomați aiurea prin București și prin țară, oameni fără de treabă, dacă e să considerăm nivelul schimburilor comerciale, culturale, de limbă, etc.”, a scris Iulian Chifu pe pagina sa de socializare.