Ultima mutare a SUA poate duce la un adevărat dezastru. Concedierea consilierului pentru securitate naţională, John Bolton, a fost una extrem de controversată. S-a pus pe seama eşecului negocierilor cu talibanii, de la Doha şi a atacurilor teroriste revendicate de aceştia la Kabul, spune analistul Iulian Chifu.

O a doua speculaţie este că demiterea a fost determinată de presiunile făcute de către John Bolton pentru o poziţie dură a SUA şi a Preşedintelui Turmp în legătură cu Iranul, mai crede Chifu care vorbește și depre premierul israelian, Benjamin Netanyahu. “Premierul aflat în campania electorală pentru alegerile generale pe 17 septembrie, cap la cap cu generalul Benny Gantz şi Partidul său Alb-Albastru, a găsit cu cale să dea o lovitură de maestru şi să-şi crească substantial şansele de realegere. Nu numai că a anunţat ocuparea definitivă, din raţiuni de securitate, a unor zone din Cisiordania, respectiv Valea Iordanului – vizând voturile coloniştilor care votează, de obicei, cu partidele de drepta sau ultra-religioase – dar a anunţat public descoperirea a unui site iranian nuclear secret, neanunţat AIEA – Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel Iranul încălcând Acordul nuclear JCPOA cu comunitatea internaţională.

De altfel, în cazul dar publicităţii, despre construcţiile de la Abadeh, la sud de Isfahan, serviciile de informaţii israeliene au identificat o facilitate nucleară neraportată AIEA pe care au filmat-o din satelit şi au prezentat-o presei internaţionale. E vorba despre o facilitate de cercetare pentru arma nucleară, operaţională cel puţin din 2003, dacă nu anterior, care a fost identificată de către israelieni după ce au capturat o arhivă iraniană încă din ianuarie 2018, arhivă care cuprinde activităţile nucleare iraniene. De altfel, la scrut timp, în mai 2018, SUA – notificată de către partea iraniană, sau, cel mai probabil, care ştia aceste detalii dar a ales să nu reacţioneze imediat – a fost nevoită să ia măsuri publice şi a ales să se retragă formal din acordul nuclear pe motiv că Iranul nu respectă angajamentele din acord. Tema este extrem de delicată şi presupune mai multe secvenţe. Mai întâi, existenţa site-ului e greu de negat. Israelul are fotografii ale sale dar şi pe cele de după iunie-iulie 2019 când, aflând că Israelul a capturat arhiva, Teheranul a încercat să ascundă urmele şi a distrus site-ul. Benjamin Nehanyahu a subliniat prezentând a doua poză, de după momentul distrugerii sale. Acest lucru ar proba intenţia ascunderii probelor dezvăluite sau capturate de către Israel, o circumstanţă agravantă pentru Iran”, spune Chifu, într-un adetorial pentru adevărul.ro.

Mai mult, Chifu vorbește despre faptul că Iranul şi-a distrus facilităţile de cercetare nucleară-civilă sau militară. Pe de altă parte, încălcarea angajamentelor în acordul nuclear de către Iran a fost subliniată de către SUA în mai 2018, când s-a retras din acord, reintroducând sancţiuni dure contra Iranului ce costă în mod substanţial populaţia şi statul Iranian. “în primul rând sancţiunile privind exporturile de petrol. Nu ştim probele de la baza deciziei, dacă e vorba despre cele israeliene sau altele, însă preocuparea curentă pare să fie reluarea îmbogăţirii uraniului dincolo de limitele convenite de acord, un fapt despre care Iranul a avertizat deja. AIEA, Agenţia Internaţională de Exergie atomică, a confirmat luni instalarea de noi centrifuge şi reluarea îmbogăţirii uraniului între-un nou sediu. De asemenea, un sit nedeclarat, de la Turqyzabad, descoperit şi el de către Israel, ar fi locul amplasării acestor facilităţi astăzi. Solicitarea de a “răspunde prompt la întrebările legate de declaraţiilor de salvgardare de către Iran” a venit din partea AIEA chiar luni, iar tema pare mult mai serioasă acum şi, cu adevărat, un subiect gata să determine tensionarea majoră a relaţiilor Iranului cu comunitatea internaţională, în afara celor cu Israelul şi SUA deja în prag de explozie. Lumea clocoteşte după ultimele dezvăluiri, alunecând spre război deschis cu Iranul. Ascunderea unor facilităţi de cercetare a armelor nucleare sau de amplasare a unor centrifuge şi îmbogăţire a uraniului dincolo de cantitatea stipulată în Acordul nuclear face ca presiunea internaţională să crească. Israelul a dobândit noi argumente puternice iar în primul rând SUA – chiar fără Bolton, principalul susţinător al represaliilor armate împotriva Teheranului – dar şi celelalte state occidentale şi celelalte membre ale Consiliului de Securitate şi semnatare ale Acordului Nuclear JCPOA, să rămână fără argumente împotriva unei sancţionări a Iranului inclusiv militară, în tentativa de a elimina site-urile cu probleme de pe teritoriul iranian prin bombardare chirurgicală”, mai spune Chifu, conform sursei citate.