Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a anunţat că, pe lângă cazurile confirmate de Omicron în ţara noastră, mai există şase cazuri probabile şi încă cinci suspecte care se află în procesare.

„Avem săptămâna 29 noiembrie – 5 decembrie, 163 de tulpini secvenţiate, din care 8 au fost cu legătură cu zonele de risc şi acestea au dus la confirmarea în acea săptămână la două cazuri cu certitudine şi încă un caz probabil, dar pe care îl putem numi confirmat printr-o legătură epidemiologică”, a afirmat Adriana Pistol, vineri, într-o conferinţă de presă.

Șase noi cazuri probabile cu Omicron

Ea a precizat că mai există şase cazuri probabile şi cinci suspecte cu varianta Omicron, toate acestea fiind în testare. Directorul CNSCBT a precizat că noutatea o reprezintă faptul că cei trei contacți ai primului caz din Africa de Sud ar putea fi infectați tot cu tulpina Omicron.

„Mai sunt în acest moment pe lângă cele două cazuri confirmate, avem şase cazuri probabile şi cinci cazuri suspecte, care se află în în procesare, în testare. Noutatea vine de la faptul că cei trei contacţi ai primului caz venit din Africa de Sud s-a dovedit şi la dânşii că există o foarte mare probabilitate să fie tulpina Omicron şi şansele ca secvenţierea să ne spună altceva sunt foarte mici. Mai mult, avem şi un cetăţean din Nigeria la care s-a făcut testarea pe PCR de variantă şi este foarte sugestiv pentru tulpina Omicron”, a explicat Adriana Pistol.

Mai multe suspiciuni au fost infirmate

În ceea ce privește suspiciunile, ea a explicat că au fost două cazuri din Egipt și câte un caz din Maroc și Olanda, care au fost infirmate. De asemenea, se mai așteaptă rezultatele unei persoane din București venită din Anglia, unde a intrat în contact cu persoane din Africa.

„Iar în ceea ce priveşte suspiciunile până în prezent am avut şi nişte cazuri infirmate, două cazuri sosite din Egipt, unul din Maroc, un caz din Olanda, dar care a venit în contact cu colegi de serviciu din Africa de Sud, de aceea, s-a făcut o procesare a acestei probe. În prezent aşteptăm rezultatele de la o altă suspiciune din Bucureşti care are un istoric de călătorie în Anglia, loc în care s-a întâlnit cu foarte multe persoane din continentul african”, a transmis directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Până în prezent, în România au fost confirmate trei cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirus.