Un nou caz cu tulpina Omicron, depistat în România! Pacientul a fost izolat la domiciliu

În urmă cu puțin timp, autoritățile au anunțat că un nou caz cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România.

Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 56 de ani, din Brașov, contact de familie cu pasagera cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021 și care a fost confirmată cu tulpina OMICRON în data de 4 decembrie 2021. Bărbatul este izolat la domiciliu, iar starea sa de sănătate este bună. Este vaccinat cu schema completă de vaccinare.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 3 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

OMS: Varianta Omicron s-ar putea răspândii la nivel mondial

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă referitor la noua tulpină a virusului. Potrivit OMS, varianta Omicron a fost raportată în 57 de ţări, cazurile de COVID-19 fiind în creştere în sudul Africii, inclusiv în Zimbabwe.

În acest context, OMS avertizează că numărul pacienţilor care necesită spitalizare este probabil să se mărească odată cu răspândirea acestei variante, informează Reuters.

Mai exact, în raportul său epidemiologic săptămânal, OMS a indicat că este nevoie de mai multe date pentru evaluarea gravităţii bolii cauzate de varianta Omicron şi pentru a se afla dacă mutaţiile sale pot reduce protecţia oferită de imunitatea derivată din vaccin. Totodată, experții sanitari mai spun că încă nu se știe dacă aceasta este mai periculoasă decât varianta Delta.

”Chiar dacă severitatea este egală sau poate chiar mai redusă comparativ cu varianta Delta, este de aşteptat ca numărul spitalizărilor să crească dacă oamenii se infectează şi să existe un decalaj de timp între o creştere a incidenţei cazurilor şi o creştere a incidenţei deceselor”, potrivit OMS.

Amintim faptul că OMS anunța încă de pe 26 noiembrie că varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, este o ”variantă îngrijorătoare”, ea fiind a cincea tulpină de SARS-CoV-2 care ajunge să fie descrisă astfel.

Varianta Omicron se răspândește cu rapiditate

În ceea ce privește impactul acesteia, OMS notează că numărul cazurilor de COVID-19 raportate în Africa de Sud s-a dublat în săptămâna premergătoare datei de 5 decembrie la peste 62.000 şi au fost observate creşteri ”foarte mari” ale incidenţei în Eswatini, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Lesotho.

În același timp, organizația avertizează că răspândirea Omicron, împreună cu îmbunătăţirea testării şi ratele reduse de vaccinare este posibil să fi jucat un rol în acest sens. Referitor la riscul infectărilor, OMS precizează că ”analizele preliminare sugerează că mutaţiile prezente la varianta Omicron pot reduce activitatea de neutralizare a anticorpilor, rezultând reducerea protecţiei oferită de imunitatea naturală”.

”Este nevoie de mai multe date pentru a evalua dacă mutaţiile prezente la varianta Omicron pot conduce la reducerea protecţiei oferite de imunitatea derivată din vaccin şi de date referitoare la eficacitatea vaccinului, inclusiv la utilizarea unor doze suplimentare de vaccin”, a precizat OMS.

Totodată, specialiștii de la OMS mai spun că varianta Omicron se poate sustrage parţial protecţiei oferite de cele două doze de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer Inc şi BioNTech, a declarat marţi directorul de cercetare al unui laborator sud-african din cadrul Institutului de cercetare asupra sănătăţii din Africa, raportând rezultatele unui studiu restrâns.