Vaccinarea anti-COVID protejează împotriva variantei Omicron: Nu există niciun motiv să ne îndoim

Veştile sunt bune. Vaccinurile anti-Covid sunt, a priori, eficace contra variantei Omicron care ţine lumea în alertă de câteva săptămâni. Reputată drept mai transmisibilă decât varianta Delta, noua variantă nu este, se pare, mai periculoasă decât predecesoarea ei, afirmă de asemenea mai mulţi cercetători de top ai OMS şi ai Casei Albe, notează Les Echos.

Pe planul vaccinării mai întâi: „nu există niciun motiv să ne îndoim” de faptul că vaccinurile actuale protejează bolnavii contaminaţi cu Omicron de forme grave de Covid, a estimat marţi Michael Ryan, răspunzător de urgenţe la OMS. „Avem vaccinuri foarte eficace care şi-au demonstrat puterea contra tuturor variantelor până în prezent, în ce priveşte severitatea maladiei şi spitalizarea”, a explicat el, estimând că nu există „niciun motiv să credem că nu va fi cazul” cu Omicron.

Simptome mai uşoare

Pe de altă parte, „comportamentul general pe care îl observăm până în prezent nu arată nicio creştere a severităţii. De fapt, unele locuri din Africa australă raportează simptome uşoare”, a insistat medicul. O observaţie împărtăşită de eminentul om de ştiinţă american Anthony Fauci. Este „aproape sigur” că varianta Omicron nu duce la cazuri mai grave de Covid-19 decât Delta, a estimat el. „Există unele semne care arată că s-ar putea chiar să fie mai puţin gravă”.

Prudenţa rămâne totuşi necesară, în situaţia în care studiile privind Omicron sunt la început. Datele care vin din Africa de Sud nu trebuie interpretate exagerat, a avertizat Anthony Fauci, populaţia sud-africană prezentând particularitatea că este foarte tânără şi cu risc mai mic de a fi spitalizată, în vreme ce poate dura mai multe săptămâni până să se dezvolte formele severe ale maladiei. Va trebui să aşteptăm „cel puţin două săptămâni” pentru a şti dacă se dovedeşte mai puţin periculoasă, apreciază cercetătorul.

Pe de altă parte, Omicron este „clar foarte transmisibilă”, a spus Anthony Fauci. Şi vaccinurile, dacă protejează contra formelor grave, s-ar putea dovedi mai puţin eficace, Omicron distingându-se printr-un număr foarte ridicat de mutaţii.

Mai trebuie făcute studii

Potrivit unui nou studiu, făcut de un laborator al Africa Health Research, vaccinul dezvoltat de Pfizer nu ar proteja decât parţial contra variantei Omicron. Prin comparaţie cu o tulpină anterioară a Covid, a fost observată o „foarte puternică scădere” a neutralizării variantei Omicron, relatează Alex Sigal, profesor la laboratorul sud-african.

Totuşi, un punct pozitiv: persoanele care au primit două doze de vaccin de la Pfizer sau care au contractat deja Covid sunt în mare parte capabile să neutralizeze noua variantă. O doză de rapel ar putea deci ajuta să se combată infecţia. „Aceste rezultate sunt mai bune decât se anticipa. Cu cât ai mai mulţi anticorpi, ai mai multe şanse să fi protejat de Omicron”, a adăugat Alex Sigal. Efectele dozelor de rapel asupra acestei variante nu au fost încă studiate de laborator, acestea nefiind încă disponibile în Africa de Sud.

Apariţia acestei variante a provocat o anumită panică, în special în Europa care era deja pradă unui masiv al cincilea val de cazuri de Covid-19 provocate de varianta Delta. Mai multe ţări din lume au anunţat închiderea frontierelor, în special pentru sud-africani, provocând mânie la Pretoria, care denunţă o ostracizare nejustificată.