Senatul american a votat miercuri împotriva vaccinării impuse de Joe Biden, o iniţiativă a taberei republicane care probabil va rămâne fără efect din cauza posibilităţii unui veto prezidenţial.

Toţi senatorii republicani, cărora li s-au alăturat doi democraţi din state conservatoare, au votat în favoarea unui text care vizează specific decretul anunţat de preşedintele SUA în septembrie, care impune ca angajaţii companiilor cu peste 100 de persoane să fie vaccinaţi împotriva COVID-19.

Măsura i-a infuriat pe americani

Această măsură, în prezent blocată în justiţie, a provocat nemulţumire în rândul unei părţi a populaţiei americane: în ţara libertăţilor individuale, puterea centrală este privită cu suspiciune de conservatori.

„Absurda obligaţie de vaccinare impusă de preşedintele Biden este un abuz de putere”, a tunat joi liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, notează AFP, potrivit Agerpres.

La fel ca el, mulţi republicani spun că sunt în favoarea vaccinului, dar împotriva obligativităţii acestuia.

„Să fie clar, sunt împotriva oricărei obligaţii de vaccinare impusă de stat companiilor private”, subliniase înainte de vot Joe Manchin, senator de Virginia de Vest şi unul dintre cei doi democraţi care au susţinut iniţiativa.

Textul are puţine şansă de reuşită: trebuie validat în Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari, înainte de a ajunge pe biroul preşedintelui Joe Biden care ar putea apoi folosi dreptul său de veto.

În paralel cu această confruntare între guvern, justiţie şi parlamentari, oraşele au decis de la sine să impună vaccinarea. Primarul New Yorkului a declarat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi în curând supuşi vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului care a făcut până în prezent peste 790.000 de morţi în Statele Unite.

OMS: Obligativitatea vaccinării, soluție de ultimă instanță

Organizația Mondială a Sănătății consideră, de asemenea, că vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului este „o soluţie de ultimă instanţă”.

„Obligativitatea vaccinării este o soluţie de ultimă instanţă şi se aplică doar atunci când au fost epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare”, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS, într-o conferinţă de presă online.

Și în Europa, din ce în ce mai multe ţări, inclusiv Germania, dezbat dacă să facă obligatorii vaccinurile COVID-19, după ce Austria a anunţat în noiembrie că va impune această obligativitate de la 1 februarie anul viitor, ceea ce a provocat proteste de amploare.

Totodată, în faţa creşterii cazurilor de COVID-19 în Europa, oficialul OMS a făcut apel la o mai bună protejare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, în prezent cea mai afectată grupă de vârstă, potrivit OMS-Europa.