Vești de ultimă oră la nivel mondial. Directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) anunță că vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului este ”o soluţie de ultimă instanţă”. Mai exact, el susține că acest lucru se va întâmpla doar în momentul în care vor fi epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare

”Obligativitatea vaccinării este o soluţie de ultimă instanţă şi se aplică doar atunci când au fost epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare”, a declarat Hans Kluge într-o conferinţă de presă online. Totodată, oficialul OMS precizează că există mai mulți factori în luarea unei astfel de decizii.

”Eficacitatea obligativităţii depinde foarte mult de context”, a spus Kluge, adăugând că trebuie să se ţină cont de încrederea publicului în autorităţi.

„Ceea ce este acceptabil într-o societate şi într-o comunitate poate să nu fie eficient şi acceptabil în alta”, a atras atenţia reprezentantul european al OMS, citat de Reuters.

De menționat este faptul că precizările directorului OMS vin în contextul în care din ce în ce mai multe ţări din Europa, inclusiv Germania, au în plan să facă obligatorii vaccinurile COVID-19, după ce Austria a anunţat în noiembrie că va impune această obligativitate de la 1 februarie anul viitor, ceea ce a provocat proteste de amploare.

Îngrijorările OMS cu privire la varianta Omicron

Pe de altă parte, oficialul OMS a făcut apel la o mai bună protejare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, în prezent cea mai afectată grupă de vârstă, potrivit OMS-Europa. În același timp, pentru a evita închiderea din nou a claselor şi revenirea la cursurile online, filiala europeană a OMS recomandă o creştere a testărilor în şcoli şi luarea în considerare a vaccinării elevilor.

„Folosirea măştilor şi o bună ventilaţie (a claselor), precum şi testarea regulată ar trebui să fie regula în toate şcolile primare, iar vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată şi luată în considerare la nivel naţional, pentru a proteja şcolile”, a afirmat Hans Kluge.

Referitor la infectările la această categorie de vârstă, OMS arată că „cele mai mari rate de infectare fiind observate în prezent în rândul copiilor de 5-14 ani”. În acest context, directorul organizației susține că nu este deloc normal ce se întâmplă.

„Nu este neobişnuit în prezent să vedem incidenţe de două până la trei ori mai mari la copii decât la populaţia generală”, a mai spus Kluge.

În același timp, OMS și-a mai arătat îngrijorarea faţă de noua variantă Omicron de coronavirus, adăugând că este nevoie de mai multă precauție pentru a face față acestui val.

„Omicron este în vizorul nostru şi este în creştere, şi avem dreptate să fim îngrijoraţi şi precauţi. Însă problema în prezent este Delta şi modul în care reuşim să luptăm împotriva Delta astăzi va fi o victorie împotriva Omicron mâine”, înainte ca numărul de cazuri să crească masiv, a mai spus oficialul OMS.