UPDATE 3
Parlamentul a respins prin vot moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. În acest context, Guvernul rămâne în funcție, iar controversata lege a austerității, asupra căreia Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea, va intra în vigoare dacă va trece și testul controlului de constituționalitate.
Erau necesare 233 de voturi „pentru” pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată. Moţiunea de cenzură intitulată „Au ruinat ţara şi acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”, semnată de parlamentari AUR, POT, S.O.S. România şi neafiliaţi, a fost dezbătută luni în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
UPDATE 2
Liderul AUR, George Simion, a criticat dur actuala structură guvernamentală, evidențiind contradicția dintre apelurile la sacrificii ale populației și existența a cinci vicepremieri în Executiv.
„Voi faceți un apel la austeritate, când luați de la mame, când aveți cinci vicepremieri. Aveți cinci vicepremieri și ați vrea să nu stați aici în bănci, să ascultați moțiunea de cenzură. Câți vicepremieri aveți? Bravo, ați înțeles”, spune Simion.
Acesta a remarcat că unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai liderului PSD Marcel Ciolacu își asumă responsabilitatea pentru menținerea acestei structuri, adăugând o serie de reproșuri privind privilegiile aferente funcțiilor: secretare personale multiple, locuințe de la RA-APPS și flotă auto generoasă.
„Cinci secretare. Cinci case de la RA-APPS. Cinci mașini în fața casei. Cinci precedente de cumul. Voi cereți sacrificii de la români. O să ne mai întâlnim și luna viitoare pentru o moțiune de cenzură. Vom depune și moțiuni și simple și interpelări. Din cei cinci, să rămână unul. Trageți la sorți. Cine trage paiul scurt. Aveți cinci vicepremieri. Când o să ajungeți acasă și o să vă întrebe ce ați făcut astăzi la parlament cu siguranță o să rețineți acest număr. L-a reținut și doamna Turcan”, mai spune Simion.
În încheiere, liderul AUR a avertizat că aceste nemulțumiri nu vor dispărea curând și că vor urma noi moțiuni de cenzură și interpelări parlamentare, subliniind că această problemă va rămâne în atenția publică.
UPDATE 1
Deputata AUR Ramona Bruynseels a citit în plen textul moțiunii, care acuză actuala administrație de o guvernare defectuoasă, lipsită de transparență și de o distribuție nedreaptă a poverii fiscale.
Potrivit semnatarilor, Executivul a confiscat legitim voința populară și a ignorat nevoile reale ale cetățenilor, perpetuând un sistem în care privilegiile și risipa sunt apanajul clasei politice, în timp ce populația suportă costurile. O analogie dură este folosită pentru a ilustra situația: guvernanții trăiesc în lux și opulență, asemeni unor clienți într-un separeu select, în timp ce cetățenii, asemeni celor de pe terasă, trebuie să plătească factura uriașă a excesele politice.
Documentul critică explozia deficitului bugetar începând cu noiembrie 2019, când acesta a crescut de la sub 3% la peste 4%, în doar câteva săptămâni, ajungând ulterior la cifre alarmante. Opoziția acuză guvernele Orban, Cîțu, Ciucă și Ciolacu că au gestionat prost finanțele publice, iar consecințele acestei “guvernări catastrofale” sunt resimțite acum de români prin măsuri dure.
Cel mai recent pachet fiscal adoptat de guvernul Bolojan, numit în textul moțiunii “Legea austerității”, este denunțat ca fiind o măsură impusă fără consultare, fără o strategie clară și într-un moment inoportun, în plină vară. Creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21% și majorarea cotelor reduse pentru alimente, medicamente și alte servicii esențiale la 11% vor aduce scumpiri semnificative, afectând direct puterea de cumpărare a românilor.
Parlamentul amână ședința pe moțiunea de cenzură la solicitarea AUR
Ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, programată luni la ora 15:00, a fost amânată cu 45 de minute la solicitarea grupului parlamentar AUR.
Pe ordinea de zi se află dezbaterea și votul moțiunii de cenzură depuse de Opoziție împotriva Guvernului condus de Ilie Bolojan, ca reacție la asumarea răspunderii Executivului pe un prim pachet de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.
Potrivit informațiilor oficiale, amânarea a fost solicitată pentru ca parlamentarii AUR să poată ajunge la Palatul Parlamentului în timp util pentru dezbateri.
Știrea inițială:
Opoziția nu are voturi suficiente pentru a răsturna Guvernul
Moțiunea de cenzură inițiată de AUR și semnată de parlamentari ai formațiunilor POT, S.O.S. România și câțiva neafiliați a fost prezentată în plenul reunit al Parlamentului de către senatorul AUR Petrișor Peiu. Demersul vine în urma asumării de către Guvernul Ilie Bolojan a primului pachet de măsuri fiscale, menit să reducă deficitul bugetar.
Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul să fie demis, este nevoie de minimum 233 de voturi „pentru”. Cu toate acestea, opoziția nu deține numărul necesar de parlamentari, iar partidele din coaliția de guvernare – PSD, PNL, USR și UDMR – au anunțat oficial că vor participa la ședință doar pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota.
Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a precizat că toți parlamentarii coaliției vor fi prezenți în sală, dar nu vor introduce bilele în urne.
„Cum vor vota şi cei ai PNL, şi ai UDMR, şi ai USR – ‘prezent, nu votez’. Se va asigura cvorumul, dar nu vor vota”, a spus social-democratul.
Votul va fi secret cu bile, însă rezultatul este deja anticipat ca fiind în favoarea Guvernului. În cazul în care moțiunea nu trece, pachetul de măsuri fiscale își produce efectele în mod automat, ca urmare a angajării răspunderii de către Executiv.

Critici dure la adresa Guvernului în moțiunea de cenzură inițiată de AUR
Autorii moțiunii de cenzură acuză actualul guvern că „a uzurpat puterea legitimă” și că „a batjocorit voința de reprezentare a poporului român”. Aceștia susțin că Guvernul a transferat costurile crizei către cetățeni, fără consultare și fără transparență.
Textul moțiunii include și o analogie plastică, prin care se sugerează că românii sunt forțați să plătească „nota de plată” pentru excesele clasei politice.
„Imaginaţi-vă următoarea scenă: la un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienţii beau şi mănâncă, şampanie scumpă, vită Wagyu, caviar şi fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiţi şi beau bere la PET. La final, după o petrecere lungă, vine nota de plată, la separeu. E uriaşă. Mesenii simandicoşi se uită lung la notă şi îi spun chelnerului, fără să clipească, să o trimită la masa de pe terasă, să o plătească cei de acolo… Asta a fost condiţia României în ultimii ani! Şi nouă, românilor de pe terasă, ne-a fost trimisă nota de plată uriaşă consumată de guvernanţii din separeu”, se arată în document.
Această retorică amplifică mesajul populist promovat de partidele care contestă legitimitatea măsurilor fiscale adoptate de Guvern prin angajarea răspunderii.
Președintele Nicușor Dan dă detalii despre pachetul economic
Tot luni, la ora 10:00, înainte de votul moțiunii, președintele României, Nicușor Dan, va susține o conferință de presă în care este așteptat să își exprime opinia privind măsurile economice ale Guvernului Bolojan, inclusiv creșterea TVA de la 19% la 21%, măsură pe care în campania electorală o respinsese explicit.
În spațiul public, președintele a fost criticat pentru lipsa de reacție în ultimele săptămâni, în ciuda promisiunilor de transparență și comunicare. Nicușor Dan a anunțat conferința sâmbătă, în cadrul Congresului PNL, precizând că va răspunde „la absolut toate întrebările”.
Pe lângă pachetul fiscal, șeful statului ar urma să clarifice și motivele pentru care nu a semnat zeci de decrete de pensionare pentru magistrați și să ofere detalii legate de procesul de numire a noilor șefi ai serviciilor secrete.
USR: președintele trebuie să rămână prezent și empatic
Într-un interviu acordat în emisiunea Insider politic, liderul USR, Dominic Fritz, a fost întrebat de ce președintele nu și-a asumat public măsurile fiscale promovate de Guvernul Bolojan, deși acestea conțin idei susținute de el. Fritz a explicat că, după învestirea Guvernului, Nicușor Dan nu mai are un rol direct în gestionarea agendei executive.
Totuși, liderul USR a subliniat că președintele trebuie să rămână prezent și activ în spațiul public și și-a exprimat convingerea că acesta va explica deciziile controversate.
„Eu cred că vom vedea că Nicuşor Dan va fi un preşedinte empatic, un preşedinte conectat la realităţile românilor şi un preşedinte care va avea curajul să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă sunt neplăcute, fie pentru cetăţeni, fie pentru politicieni. Şi de aceea eu cred că prezenţa lui în spaţiu public va fi în continuare importantă. Şi cred că lumea va înţelege de ce poate unele măsuri s-au luat în felul în care s-au luat”, a spus acesta.