Alexandru Nazare, actualul ministru al Finanțelor, a declarat într-o intervenție televizată că România traversează o perioadă economică fără precedent în ultimele decenii. Potrivit acestuia, datoria publică se apropie de 60% din PIB, iar măsurile de austeritate sunt inevitabile pentru a evita o criză financiară majoră.

Alexandru Nazare avertizează: România, la un pas de pierderea ratingului de țară pentru investiții

Ministrul Finanțelor a subliniat că situația economică actuală este extrem de fragilă. În ciuda eforturilor de stabilizare, România s-a aflat recent foarte aproape de o retrogradare a ratingului de țară, ceea ce ar fi afectat grav încrederea investitorilor.

„Da, sigur, este un impact pe nivelul de trai, este un impact pe inflație și trebuie să o spunem foarte clar: acest pachet, în ciuda faptului că ne stabilizează economia și ne ferește de o situație catastrofală, în care ne pierdeam calificativul de investiții, are și efecte adverse. Va avea și efecte adverse, adică se va vedea în inflație.

Trebuie să spunem foarte clar acest lucru direct și onest, să le explicăm românilor că acesta este un cost pe care îl plătim pentru a evita un cost mult mai mare, enorm de mare, care ar fi însemnat degradarea (scăderea calificativului) României și de care am fost la acest moment extrem de aproape. Dar pericolul nu a trecut”, a spus Nazare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii de la Antena 3, cu doar o zi înainte ca moțiunea de cenzură depusă de AUR să fie supusă votului în Parlament.

În opinia sa, efectele Pachetului 1 sunt inevitabile, inclusiv asupra nivelului de trai și a inflației, însă ele sunt necesare pentru a preveni pierderi financiare mult mai severe.

Datoria publică a atins cote istorice: 60% din PIB până la finalul anului

Alexandru Nazare a comparat actuala situație economică cu cele din crizele anterioare, inclusiv cu cea din 2009 sau perioada post-pandemie.

„Foarte aproape. În toată cariera mea și, mai ales, în perioadele în care am fost în Ministerul de Finanțe – și vă amintesc faptul că am fost acolo în timpul crizei, în 2009, am participat la toate consiliile europene în care se discuta criza europeană și mecanismul de stabilizare, la Bruxelles…

Am fost în 2021, în timpul pandemiei. După pandemie, de fapt, stabilizarea de după pandemie… Atunci am văzut cum au stat lucrurile și cum tratau cei de la Bruxelles negocierile atunci și cât de departe sau aproape eram de perspectiva unui downgrade.

Și ce s-a întâmplat acum este incomparabil. Niciodată n-am fost așa de rău ca acum”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, nivelul datoriei publice a crescut semnificativ în ultimii ani, de la 570 de miliarde de lei la peste 1.100 de miliarde. Această evoluție aduce România într-o zonă de risc sporit și necesită măsuri ferme pentru corectare.

„E o mare diferență în datoria publică. Datoria publică a crescut, e prognozată să ajungă la sfârșitul acestui an la 60 la sută (din PIB).

A crescut enorm în ultimii cinci ani, cu aproape 20 la sută, de la 570 de miliarde la peste o mie 100 de miliarde, ceea ce, bineînțeles, ne pune într-o zonă de risc, într-o altă zonă de risc față de ce riscuri aveam de gestionat acum cinci ani sau acum 15 ani”, a mai declarat ministrul

Unele taxe sunt temporare, altele definitive: TVA fără termen de expirare

Referindu-se la măsurile din Pachetul 1, Nazare a explicat că doar unele dintre ele sunt limitate în timp. De exemplu, contribuția la sănătate aplicată pensiilor mai mari de 3.000 de lei va fi valabilă până în 2028. În schimb, creșterea TVA nu are un termen de expirare stabilit.

„Ce vreau să explic aici este că va trebui, împreună, ca până la sfârșitul anului viitor să facem acest efort de ajustare, să le explicăm cât mai bine oamenilor că nu există altă soluție mai bună, astfel încât de la sfârșitul anului viitor și începutul anului 2027 să vedem o situație economică îmbunătățită și nu are cum să nu se vadă.

În primul rând, avem aderarea la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, o organizație internațională cu sediul la Paris, care reunește 38 de țări membre – n.r.)

Ne va ajuta foarte mult în termeni de investiții. Sunt foarte multe fonduri de investiții, fonduri de pensii care nu pot investi în România acum, pentru că nu suntem încă membri. O să vedem beneficii în plus din multe alte zone. Sper și trebuie neapărat să schimbăm atitudinea în privința gestionării fondurilor europene și o să vedem o absorbție mai mare a fondurilor europene până în vara anului viitor”, a precizat ministrul.

Iarna 2025 va aduce cel mai dificil moment economic, spune Nazare

Ministrul Finanțelor estimează că următoarele 18 luni vor fi cele mai grele pentru economia României. Vârful tensiunilor financiare este prognozat pentru această iarnă, cu posibile îmbunătățiri abia din vara anului viitor.

„Deci aceste lucruri cumulate și, bineînțeles, toate măsurile pe care le luăm pentru a elimina risipa, toate măsurile pe care le luăm pentru a eficientiza cheltuielile, măsuri pe care trebuie să le luăm pe investiții, neapărat, pentru atragerea de noi investiții private și pentru a avea o povară mult mai mică și o asistență reală pentru investitori, fie că sunt români, fie că sunt străini (…)

Estimăm că această perioadă, până la finalul anului viitor, va fi perioada cea mai grea, bineînțeles, cu un vârf în această iarnă. După care, din vara anului viitor, spre iarna anului viitor, să vedem îmbunătățiri.

Nimeni nu va putea să facă o minune.Deci nu se pot face minuni. Nu există miracole care să ne scoată într-o situație în care noi singuri ne-am complăcut”, a declarat Alexandru Nazare.

În același timp, el a precizat că nu există soluții miraculoase, iar redresarea economică depinde de eficientizarea cheltuielilor, eliminarea risipei și atragerea de noi investiții private.