Mai exact, potrivit datelor publicate de Eurostat, în luna iulie a acestui an, volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere de 0,8% în luna iulie 2020, comparativ cu iunie.

Totuși, se pare că printre statele membre cu cele mai importante creşteri au fost România şi Portugalia, ambele cu un avans de 3,9%, informează Reuters, citată de agerpres.

Potrivit sursei citate, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 2,3%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 4,6%.

În zona euro, vânzările cu amănuntul au înregistrat în luna iulie, comparativ cu iunie, o scădere de 1,3%, cu mult sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care se aşteptau la o creştere de 1,5%.

Creșteri semnificative în zona euro

De asemnea, în ritm anual, comerţul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0,7%, în timp ce în zona euro a crescut cu 0,4%, din nou sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o creştere de 3,5% în ritm anual.

În ceea ce privește lista țărilor UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual, acestea sunt: Irlanda (9,1%), Lituania (6,8%), Olanda (6%), Franţa (5,8%), Danemarca (5,6%) şi România, unde vânzările cu amănuntul au crescut în ritm anual cu 4,8% în luna iulie, după un avans de 2,1% în luna iunie.

Şi de această dată, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea cu 1,5% a vânzărilor de produse non-alimentare, în timp ce vânzările de combustibili au scăzut cu 9,6%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în iulie 2020, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 3,9%.

Totodată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 4,2%.