România exportă din ce în ce mai multă carne de vită în timp ce prețurile continuă să crească

Totodată, restul cantității respective a constat în carne congelată, organe, grăsimi, carne proaspătă, carne afumată, sărată sau uscată, conform informațiilor transmise de lantulalimentar.ro

Astfel, aceasta este cea mai mare cantitate vândută pe piaţa extra-europeană în primele trei luni, în ultima decadă.

Creşteri semnificative au înregistrat şi preţurile

În aceeaşi perioadă a anului trecut, cantitatea exportată a fost 9446 t. De asemenea, cantitatea anuală exportată a variat între 20.718 t în 2014 şi 56.177 t în 2017.

„Anul trecut, în ciuda pandemiei covid-19, exporturile au scăzut numai cu 1.626 t, de la 42.487 t la 40.861 t.”, transmite Lanţul Alimentar. Carnea de vită din România ajunge în Israel, Statele Unite, Iordania, Albania, Turcia, Bosnia şi Herţegovina, Hong Kong, Irak, Libia.

Creşteri semnificative au înregistrat şi preţurile, faţă de anul trecut: 8,34% la categoria „tăuraşi”, 10,22% la categoria „vaci” şi 3,25% la categoria „viţele”.

În luna iunie a acestui an, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) estima pentru lunile următoare o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator. O astfel de majorare ar fi cauzată de creşterea masivă a importurilor, în contextul unei pieţe interne afectată de pesta porcină, şi de preţul ridicat al furajelor, care afectează costul de producţie.

„Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferenţe majore între preţurile plătite fermierilor din ţările Uniunii Europene, comparativ cu România unde, deşi se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plăteşte un cost de produs de nivel european. În condiţiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanţa comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 faţă de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator”, preciza asociaţia.

Sursă foto: Dreamstime