Anunț extrem de îngrijorător făcut vineri de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. În afară de pandemia de coronavirus, România se mai confruntă în prezent cu o altă epidemie, care a făcut nu mai puțin de 64 de morți.

Iar numărul celor îmbolnăviți îl depășește chiar pe cel al celor identificați pozitiv cu noul coronavirus.

Astfel, pe teritoriul României sunt înregistrate aproximativ 20.000 de cazuri de rujeolă.

Iar Nelu Tătaru a transmis un mesaj în contextul în care vineri a început Săptămâna Europeană a Vaccinării.

Rujeola, difteria sau tetanosul – amenințări pentru populație

”În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital.

Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul.

Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricînd”, a declarat ministrul Sănătății, conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Campanie de vaccinare anti-gripă

”În contextul în care în România rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani, o prioritate pentru Ministerul Sănătății o reprezintă implementarea programelor de vaccinare și asigurarea respectării prevederilor incluse în legislația cu privire la vaccinare”, arată sursa citată.

”Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătății intenționează să achiziționeze trei milioane de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni si 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă”, arată comunicatul.