Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că își dorește alegeri anticipate, aceasta fiind singura modalitate prin care poate fi obținută o majoritate în Parlament pentru PNL.

În plus, Iohannis și-ar dori ca alegerile anticipate să aibă loc cât mai devreme, pentru a profita electoral de succesele înregistrate în ultima vreme, atât la alegerile prezidențiale, cât și la cele europarlamentare, dar și la referendumul pe justiție din luna mai.

Erodare electorală

Iar organizarea de alegeri anticipate cât mai repede posibil ar mai prezenta un avantaj pentru PNL, anume acela că partidul nu ar apuca să se erodeze electoral, în urma prezenței la guvernare.

Multiplele asumări de răspundere în Parlament pe care le-a anunțat deja premierul Ludovic Orban sunt interpretate de unii analiști tocmai î această cheie, ca o forțare a PSD să depună o moțiune de cenzură, pentru dărâmarea guvernului. Președintele Iohannis a declarat că un asemenea eveniment ar fi doar un prim pas înainte pentru alegerile anticipate.

Act sinucigaș

Deși pare un act sinucigaș din partea guvernului Orban, analiștii apreciază că Premierul nu ar face altceva decât să respecte dorința președintelui Iohannis.

Alegerile anticipate ar reprezenta însă un scenariu ”sinistru” pentru România, este de părere fostul parlamentar Octavian Popa, acum lider al unei filiale județene ALDE.

Un scenariu pentru nebuni

”Vă spun un scenariu sinistru. Dacă încearcă cineva să provoace anticipate, cine intră în această cursă aruncă România în haos total. Pică acest guvern, pică și al doilea, dar trece al treilea guvern și ne putem juca așa pana la alegerile normale, băgând țara într-un haos total”, a declarat Popa, într-o emisiune televizată.

”Nebun e cel care încearcă să provoace moțiune de cenzură și nebun e cel care încearcă să intre în jocul ăsta. V-am spus un scenariu a ce se poate întâmpla. La anticipate poți să ajungi doar dacă ai o majoritatate hotărâtă”, a mai spus reprezentantul ALDE, la Antena 3.