Este vorba despre preotul Vasile Ailioaiei, parohul Bisericii Podeanu. Acesta avea doar 66 de ani și a fost găsit pozitiv cu coronavirus. Preotul a fost internat în spital în urmă cu două săptămâni.

Preotul a fost stră-stră-strănepotul faimosului scriitor Ion Creangă. Vasile Ailioaiei s-a născut în satul Topoliţa, la 10 km de Humuleşti.

Mama sa s-a născut în Humulești în familia Apetrei. Bunicul mamei acestuia a fost unul dintre frații scriitorului.

Școala a făcut-o în Târgu Neamț, iar Facultatea de Teologie, la Sibiu. În ’87, s-a stabilit în București, ca lector la Institutul Biblic.

Anunțul decesului său a fost făcut pe Facebook.

”Azi dimineață, a trecut la cele veșnice pr. Vasile Ailioaiei, parohul Bisericii Podeanu, cunoscută drept păstrătoarea sfintelor moaște al Mirelui din Cana Galileii, Sf Ap. Simon Zilotul. Părintele avea 66 de ani, iar în urmă cu 2 săptămâni fusese internat din cauza COVID-19, având și alte probleme de sănătate preexistente. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească de-a dreapta Sa!”.

Despre părintele Vasile Ailioaiei

Acesta are doi copii, o fată și un băiat. Fiica sa lucrează la Guvern iar fiul său a terminat Facultatea de Teologie și Afaceri Internaționale dar este pilot.

A decis să devină preot deoarece preoția este obicei de familie. Acesta a luat contactul cu acest mediu prin intermediul unchiului său, Caliopie Apetrei. Acesta era stareț la Mânăstirea Sihăstria.

Preotul poveste despre el că a venit la mânăstire ca să răscumpere păcatele străbunicului său, Ion Creangă, care împușca ciorile.

Acesta a mai povestit că a studiat și în Germania și că a fost tentat să rămână acolo, dar nu îndeajuns de tentat.

„Noi suntem legați sufletește de glie; când ai o asemenea încărcătură spirituală… Ion Creangă stătea la Iași și se gândea la Ozana, darămite eu, care eram în Germania, cum să nu mă gândesc… Am vrut să fac ceva pentru țară, aici.”, spunea acesta într-un interviu pentru b365.ro.