Marţi, 20 aprilie, Comisia Europeană a publicat datele provizorii referitoare la accidentele rutiere soldate cu morţi la nivelul UE în anul 2020.

România are cele mai periculoase drumuri din Uniunea Europeană

Traficul redus din cauza pandemiei a dus la o scădere fără precedent a valorilor faţă de 2019. Astfel, anu trecut, au murit în accidente rutiere 18.800 de persoane în ţările Uniunii Europene, un minus de 17% faţă de anul precedent.

Din păcate, România rămâne fruntaşă în acest top nedorit, cu cele mai multe accidente soldate cu victime.

“În 2020, pe șoselele europene au fost cu 4.000 de victime mai puțin față de anul precedent. Din păcate, România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente soldate cu victime – 85 la un milion de locuitori.

România trebuie să investească masiv și urgent în soluții pentru siguranța rutieră: infrastructură adecvată pentru fiecare tip de mobilitate, programe de educație, reformă legislativă pentru introducerea tuturor principiilor europene în domeniu.

Sper ca investițiile în transporturi prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență să aibă o componentă consistentă de siguranță rutieră. România are nevoie de o strategie integrată în această privință, care să lege investițiile în infrastructură de cadrul legislativ”, spune Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, potrivit Digi24.

Şoselele din UE sunt cele mai sigure din lume

Drumurile din Uniunea Europeană sunt, potrivit statisticilor, cele mai sigure din lume, cu 42 de accidente rutiere mortale la un milion de locuitori. Media la nivel global este de peste 180.

Între 2010 şi 2020, numărul deceselor în urma accidentelor rutiere a scăzut în UE cu 36%. Cu toate acestea, obiectivele pentru deceniul respectiv vorbeau despre o atingerea unei ţinte de 50%.

Cele mai mari scăderi ale numărului deceselor în urma accidentelor rutiere, de peste 20%, s-au înregistrat în 2020 în Belgia, Bulgaria, Danemarca, Spania, Franța, Croația, Italia, Ungaria, Malta și Slovenia.

Suedia, campioană la cele mai puţine decese în urma accidentelor

Pe de altă parte, în Estonia, Irlanda, Letonia, Luxemburg și Finlanda s-a înregistrat o creştere a numărului de decese, însă numărul acestora tinde să fluctueze de la an la an în țările mici.

România a înregistrat, anul trecut, cea mai ridicată rată a mortalităţii în urma acestor accidente (85 decese la un milion de locuitori), în timp ce Suedia se poate lăuda cu cele mai sigure şosele (18 decese la un milion de locuitori).

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandra Pandrea