România a aderat la Alianța Solară Internațională. Klaus Iohannis explică

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul evenimentului dedicat aderării României la Alianța Solară Internațională, că țara își propune să-și extindă capacitatea de producere a energiei solare.

Obiectivul este îmbunătățirea accesului la energie electrică solară la prețuri accesibile pentru populație. Prin aderarea la această alianță, România își exprimă angajamentul față de promovarea și dezvoltarea surselor de energie regenerabilă. În special cea solară, într-un efort de a contribui la atingerea obiectivelor globale în domeniul energiei durabile.

„Sunt foarte bucuros că România se alătură astăzi Alianței Solare Internaționale. Acest lucru arată angajamentul ferm al României de a deveni o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și prin utilizarea surselor regenerabile de energie. Această decizie importantă va crește securitatea energetică a țării noastre. Alianța Solară Internațională a fost fondată în marja COP21 la Paris grație eforturilor vizionare ale Indiei și Franței, pentru care suntem cu toții recunoscători.

Doresc, de asemenea, să îmi exprim aprecierea față de celelalte țări membre ale Grupului Director ISA: Australia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii. Sunt convins că, prin aderarea la Alianța Solară Internațională, România va avea o cooperare mai largă și mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianței, precum și cu alte țări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice”, afirmă Klaus Iohannis.

Este necesară cooperarea globală prin alianțe

Potrivit președintelui, „România urmărește să își extindă capacitatea de producere a energiei solare și să îmbunătățească accesul național la energia electrică solară la prețuri accesibile”. Iohannis a mai subliniat și importanța alianțelor în domeniul energiei durabile. Acestea sunt valoroase în ceea ce privește obținerea de finanțări, dezvoltarea tehnologiei și consolidarea capacității solare.

„De asemenea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianțe precum aceasta, în ceea ce privește finanțarea, dezvoltarea tehnologiei și consolidarea capacității solare. Alăturarea la această alianță va susține România în implementarea obiectivelor ambițioase privind energia solară incluse în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice.

Până în 2030, România își propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. Angajamentul României de a-și crește capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară și va contribui la implementarea Acordului de la Paris”, adaugă șeful statului.

97.000 de prosumatori români au instalat peste 1,2 Gigawați până în septembrie

Președintele a subliniat, de asemenea, că cetățenii României sunt deschiși și susțin noile tehnologii de generare a electricității. Aceasta reprezintă o atitudine favorabilă față de inovație și progres în sectorul energetic, ceea ce poate contribui la accelerarea tranziției către sursele de energie mai curate și regenerabile. Klaus Iohannis a vorbit și despre realizările deja atinse ale țării noastre în acest domeniu.

„Până în septembrie 2023, aproape 97.000 de prosumatori au instalat peste 1,2 Gigawați de surse de energie distribuită conectate la rețea, majoritatea covârșitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică. În plus, România găzduiește la Constanța cel mai mare centru de calificare pentru locuri de muncă în domeniul energiei verzi din Europa de Sud-Est.

Centrul a pregătit deja mii de tehnicieni din România și din străinătate, toți lucrând în industriile eoliană și solară, inclusiv foști mineri. De asemenea, intenționăm să deschidem noi centre de formare și să le punem la dispoziția cursanților din țările în curs de dezvoltare. Vă încurajez să lucrăm împreună și să învățăm unii din experiențele altora pentru a profita la maximum de această sursă energetică valoroasă, soarele! Alianța Solară Internațională constituie o platformă excelentă în acest sens”, încheie Iohannis.