Cum şi-ar fi dobândit averea, de fapt, Robert Filip

Robert Filip, primarul actual al orașului Rovinari din județul Gorj, ar fi recurs la ajutorul rețelei conduse de Coldea pentru a evita consecințele legale ale problemelor sale.

În trecut, Robert Filip a fost afiliat mai multor partide politice înainte de a se alătura PNL-ului, ceea ce a generat întrebări cu privire la stabilitatea sa politică și motivațiile schimbărilor frecvente.

Creșterea semnificativă a averii sale, inclusiv proprietăți în București, Târgu Jiu și Novaci, a atras atenția publicului și a presei. Declarația sa de avere a ajuns la 11 pagini, ceea ce a determinat o investigație din partea Agenției Naționale de Integritate.

În mai 2022, Parchetul European (EPPO) a efectuat percheziții în diverse locații din București, Gorj, Giurgiu și zona Deltei Dunării, inclusiv la domiciliul primarului Filip. Acesta a fost suspectat că ar fi implicat într-un grup infracțional organizat care ar fi fraudat fonduri europene destinate dezvoltării Deltei Dunării.

Sistemul în discuție a implicat utilizarea documentelor inexacte pentru a crea o aparență falsă în implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Procurorii au descoperit că procedurile de achiziție au fost manipulate pentru a supraevalua prețurile, generând artificial costuri majorate.

Procurorii Parchetului condus acum de Kovesi au intrat pe fir

Investigațiile efectuate de procurorii EPPO în cazul primarului din Rovinari au relevat că fondurile europene destinate dezvoltării Deltei Dunării au fost redirectionate către alte regiuni din România, iar prețurile au fost supraestimate.

Scopul acestei scheme a fost creșterea sumelor rambursate din fondurile UE. De asemenea, rețeaua a utilizat echipamente achiziționate și revândute la prețuri mai mari din Bulgaria, contribuind astfel la inflația cheltuielilor și la încălcarea transparenței în procesele de achiziție.

Acuzațiile au vizat manipularea procedurilor de achiziție și supraestimarea prețurilor, care au cauzat un prejudiciu estimat la 14,4 milioane de lei.

În 2023, primarul Robert Filip din Rovinari ar fi apelat la grupul condus de F. Coldea, D. Dumbravă și D. Trăilă pentru a interveni în rezolvarea problemelor sale juridice. Grupul ar fi solicitat suma de 750.000 de euro de la primarul Filip pentru a ajuta la „rezolvarea” dosarului său într-o manieră etapizată.

Această cerere a survenit în contextul în care primarul se afla deja sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune, impusă de EPPO în dosarul său.

Se pare că primarul Filip a intrat în colaborare cu grupul condus de Coldea, Dumbravă și Trăilă printr-o rudă de-a sa din Garda de Mediu. Această conexiune l-ar fi adus în legătură cu Bogdan Neidoni, un prieten al lui Florian Coldea și fost ofițer SRI.

O parte din bani au ajuns la firma lui Florian Coldea

În mod paralel cu cazul lui Cătălin Hideg, parcursul legal al lui Filip pare să fie afectat de aceeași rețea.

Gruparea ar fi primit inițial de la primarul din Rovinari suma de 200.000 de euro (aproximativ 1.100.000 de lei), pentru a-l ajuta să scape de controlul judiciar.

O parte din acești bani ar fi fost transferați în conturile firmei lui Florian Coldea și D. Cocoru (SC Strategic Sys SRL), similar cazului Hideg, potrivit Aleph News. Suma respectivă ar fi fost destinată „studierii dosarului” în cadrul unei proceduri de „optimizare” a situației juridice. Documentele ar fi menționat numărul de dosar aflat pe rolul instanței românești în acel moment. Banii ar fi fost transferați din conturile mamei primarului Filip.

Începând cu investigația DNA în cazul Hideg – Coldea / Dumbravă / Trăilă în mai 2024, gruparea ar fi dorit să rezilieze contractul de consultanță juridică cu primarul Filip. Contractul a fost efectiv reziliat, însă gruparea a cerut ca Filip să mai plătească o tranșă suplimentară de 100.000 de euro din totalul de 200.000 de euro convenit inițial. Primarul a refuzat să efectueze această plată.

Firmele lui Coldea / Cocoru și Dumbravă sunt oficial acuzate de spălare de bani

Pe 24 mai 2024, DNA i-a pus sub acuzare pe Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă și omul de afaceri Cătălin Hideg pentru presupusa comitere a infracțiunii de trafic de influență.

Firmele lui Coldea / Cocoru și Dumbravă sunt oficial acuzate de spălare de bani. Toți cei patru se află în prezent sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune.

Primarul din Rovinari, Robert Filip, a rămas sub măsura preventivă pentru mai mult de un an și a fost afectat financiar în urma acestor evenimente. Dosarul său rămâne nerezolvat în prezent, în timp ce dosarul EPPO este pe rolul Tribunalului București.

EPPO a făcut contestație împotriva deciziei Tribunalului București, iar pe 10 mai 2024, Curtea de Apel București a confirmat menținerea deciziei de revocare a controlului judiciar pe cauțiune în cazul primarului Robert Filip.

Mandatul de primar cu numărul trei

În ciuda faptului că dosarul său se află în judecată la Tribunalul București, Robert Filip, primarul din Rovinari, a fost reales în funcție în alegerile din 9 mai.

Filip a beneficiat de un sprijin puternic din partea comunității locale, fiind votat de 3.525 de persoane, ceea ce reprezintă 78,26% din totalul voturilor exprimate.

Contracandidatul său, Constantin Pistolea de la PSD, a obținut doar 10,7% din voturi (482 de voturi).