Rishi Sunak a devenit marți, 25 octombrie, în mod oficial al 57-lea premier al Regatului Unit, după ce regele Charles al III-lea i-a cerut să formeze un nou Guvern, în urma demisiei lui Liz Truss.

Noul premier a fost primit, marți, la Palatul Buckingham, pentru numirea oficială în funcție de premier. După care a ajuns la Downing Street, unde va începe negocierile pentru formarea noului guvern.

Fiecare candidat la șefia Partidului Conservator și, implicit, la funcția de premier al Marii Britanii, avea nevoie de sprijinul garantat a cel puțin o sută de parlamentari conservatori, până la termenul limită fixat pentru astăzi la ora 14:00, locală.

Rishi Sunak devine noul premier britanic

În cadrul unui discurs, Rishi Sunak a spus că Liz Truss nu a greșit când a vrut să îmbunătățească creșterea economică în Marea Britanie, afirmând că „este un scop nobil”, dar recunoaște „s-au făcut unele greșeli”.

„Nu născute din rea voință sau din rea intenție, dimpotrivă. Dar totuși greșeli”, a precizat acesta, adăugând că guvernul său va avea integritate, profesionalism și responsabilitate la toate nivelurile.

„Avem nevoie de stabilitate și unitate, și va fi pentru mine prioritatea absolută să unesc partidul și țara. Pentru că aceasta este singura cale de a depăși provocările cu care ne confruntăm și pentru a făuri un viitor mai bun și mai prosper pentru copiii și nepoții noștri. Încrederea se câștigă și eu o voi câștiga pe a dumneavoastră”, a mai transmis Sunak.

Regele Charles al III-lea i-a cerut să formeze un nou Guvern: Predecesoarea mea a făcut greșeli

Rishi Sunak va fi primit, marți, în audiență, de către regele Charles al III-lea, care îl va numi oficial premier al Regatului Unit.

Sunak a primit sprijinul celor mai mulți parlamentari ai Partidului Conservator și devine, astfel, cel mai tânăr premier al Regatului, din ultimii 200 de ani. Totodată, el este unul dintre cei mai bogați britanici. Sunak deține, împreună cu soția lui, o avere lui estimată la 730 de milioane de lire sterline.

La șapte săptămâni după ce a pierdut în fața lui Liz Truss în prima competiție internă pentru șefia partidului din acest an, Rishi Sunak a ieșit învingător, de data aceasta. Devenind, astfel, premierul care preia frâiele într-un moment de enorme provocări economice pentru Marea Britanie.

Rishi Sunak este căsătorit cu o bogată femeie de afaceri indiană și au împreună o avere estimată la 730 de milioane de lire sterline, dublu față de averea estimată la circa 350 de milioane de lire sterline a Regelui Charles.

Fostul premier britanic Boris Johnson s-a aflat în cursă și a susținut că avea sprijinul necesar pentru a continua, însă, luni seară, a decis să se retragă.