Rezervele valutare la Banca Naţională a României au scăzut uşor în luna iulie, de la 31,63 miliarde euro la 31,58 miliarde euro, în condiţiile unor intrări de 3,05 miliarde euro şi a unor ieşiri de 3,1 miliarde euro, potrivit datelor băncii centrale.

Astfel, rezervele valutare ale băncii centrale au scăzut pentru a treia lună consecutiv, după declinul cu 397 milioane euro înregistrat în mai şi reducerea de 362 milioane euro din luna iunie.

În cursul lunii iulie, au fost înregistrate intrări de 3,054 miliarde euro, reprezentând tranşa a cincea aferentă acordului stand-by, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Totodată, ieşirile au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar valoarea valoarea acesteia s-a situat la 2,991 milioane euro, în scădere de la 3,372 miliarde euro la finele lunii anteriorare, ca urmare a modificării preţurilor internaţionale.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la finele lunii iulie au fost 34,571 miliarde euro, faţă de 34,999 miliarde euro în luna precedentă.
Plăţile scadente în luna august în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 177 milioane euro.