Potrivit datelor furnizate de Banca Naţională, rezervele valutare se situau pe 31 octombrie la 28.042 milioane euro, în creştere faţă de nivelul de 28.339 milioane euro, înregistraţi în urmă cu o lună.

Rezerva de aur a BNR s-a menţinut la 103,7 tone, estimate la 2.345 milioane euro, potrivit preţurilor internaţionale. În total, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost la sfârşitul lunii trecute la nivelul de 30.747 milioane euro, în creştere faţă de 30.615 milioane euro, cât se înregistra la 30 septembrie 2009.

Potrivit scrisorii suplimentare către FMI, la finele lunii septembrie, criteriul de performanţă pentru activele externe nete ale BNR era de 16.820 milioane euro, în timp ce pentru decembrie, criteriul de performanţă este nivelul 16.532 milioane euro. După cum arată cifrele, ţinta din decembrie este un obiectiv uşor de îndeplinit.

Activitatea băncii centrale
Potrivit băncii centrale, în cursul acestei luni au avut loc următoarele operaţiuni:
– Intrări de 1.278 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele;

– Ieşiri de 1.215 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele.

Plăţile scadente în luna noiembrie 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 113 milioane euro.

Te-ar putea interesa și: