Cod galben de inundaţii în România. Este în vigoare până luni, 22 aprilie, la ora 16:00

Este alertă de inundaţii în România, până luni la ora 16:00. Alerta a venit de la hidrologi duminică seară. Pericolul mare este în Dobrogea.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) va fi Cod galben de inundaţii pe râurile din Dobrogea. Atenţionare hidro este valabilă de duminică seară şi până luni după-amiază.

Atenţionarea a intrat în vigoare duminică seara, la ora 22:00 şi se va încheia luni, la ora 16:00.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa), cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.

„Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 22.04.2024, ora 06:00 – 22.04.2024, ora 12:00”, se arată în alerta postată pe site-ul INHGA.

cod galben 22 aprilie
Râurile pe care sunt şanse foarte mari de inundaţii / SURSA FOTO: INHGA

Unde va ploua cel mai mult, potrivit ANM?

Reamintim că tot duminică, 21 aprilie, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de ploi pentru toată ţara, valabilă până luni, la ora 15:00.

Începând de duminică, la ora 15:00, până luni, la ora 15:00, aria ploilor va fi în extindere treptată dinspre sud-vest şi va cuprinde toate regiunile.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi local de 10 – 15 l/mp, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi în jumătatea de sud a Moldovei, pe arii restrânse de peste 30 l/mp. Vor fi mai ales averse, izolat însoţite de descărcări electrice.

Precipitaţiile vor fi mixte în regiunile de munte, mai transmit meteorologii.

„Marţi (23 aprilie) ploile se vor extinde din nou, iar mai ales în zonele de munte şi în sud-vest se vor acumula cantităţi însemnate de apă. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării”, potrivit alertei ANM.